Suudi Arabistan’da 21 yaşını dolduran herkes pasaport alabilecek, kadınlar çocuklarının yasal vasisi olabilecek

Suudi Arabistan’da hayata geçirilen değişiklikten önce bu hakka yalnızca erkekler sahipti

Yeni düzenlemede "Evli kadının ikametgâhı kocasının ikametgahıdır" maddesi bulunuyor / Fotoğraf: AFP

Suudi Arabistan’da seyahat belgeleri düzenleme sistemi üzerinde bir takım değişiklikler yapıldı. 

Yeni değişikliklerle 21 yaşını doldurmuş her vatandaş pasaport alabilecek. Ebeveyn izni ise yalnızca 21 yaşın altındaki kişiler için geçerli.

21 yaşını doldurmuş kişilerin izinsiz seyahat edebileceği pasaport konusundaki yeni değişiklikler, Suudi Arabistanlı ilgili kurumların internet sitesi üzerinden yayımlandı.

Bundan böyle kadınlar, çocuklarının yasal vasisi olma imkânına da sahip olacak. Ülkede bu hak, yalnızca erkeklere aitti.

Değişiklikleri geçen hafta duyuran Suudi Arabistan İnsan Hakları Komisyonu ayrıca, velisinin sorumluluğunda bulunan ve ebeveynleri hayatta olmayanlara da pasaport çıkarma ve ülke dışına çıkma hakkı verdi.

Sivil statü durumlarındaki değişiklikler kapsamında yürürlüğe konulan yeni düzenlemede, "Çocukların ikametgahı, ebeveynleri ya da vasisinin ikamet ettiği yerdir" ve "Evli kadının ikametgâhı kocasının ikametgâhıdır" maddeleri bulunuyor.

Değişiklikler arasında "Bu uygulama sisteminde küçük çocuklar için ailenin başı anne ya da babadır" ifadelerinin yer aldığı 91'inci madde de yer alıyor.

Alınan kararla değişikliğe gidilen üçüncğ maddede cinsiyet, sağlık durumu, yaş veya farklı herhangi bir ayrımcılığa uğramadan herkesin çalışma hayatında eşit olduğu vurgusu yapıldı.

Yeni değişikliğe göre bir çalışanın tanımı “Kadın ya da erkek, işvereninin menfaati için ücret karşılığında, onun idaresi ve gözetimi altında ya da gözetimi olmaksızın çalışan herkes” şeklini aldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Tuğba Alnıaçık

DAHA FAZLA HABER OKU