42 barodan sonra 20 kadar Yargıtay üyesi de adli yıl açılış törenine katılmayacak

Adli yıl açılış törenin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilmesi nedeniyle yaklaşık 20 Yargıtay üyesinin, törene gitmeme kararı aldığı öne sürüldü

Fotoğraf: AA

En az 42 baro, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılacak adli yıl açılış törenine katılmama kararı aldı. Türkiye Barolar Birliği ise törene katılacağını açıkladı.

Türkiye’de bu konuya dair tartışmalar sürerken Yargıtay içerisinde de bazı üyelerin törenin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılması nedeniyle katılmama kararı aldığı belirtildi

Törene katılmama kararının örgütlü olmadığı, üyelerin bireysel tercihi olduğu ifade edildi. Cumhuriyet Gazetesi’nden Alican Uludağ'ın haberine göre, yaklaşık 20 Yargıtay üyesi, törenin yapılacağı yer nedeniyle rahatsızlık duyarak Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne gitmeme kararı aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

“Yargı bağımsızlığı gereği katılmayacağım”

Adının açıklanmasını istemeyen bir Yargıtay üyesi, baroların törene katılmama kararını desteklediğini belirterek şunları söyledi:

Yaklaşık 20 kadar yüksek yargıç törene katılmayacak. Bu örgütlü bir karar değil. Tamamen bireysel olarak, herkesin kendi başına aldığı bir karar. Ben gitmek istemiyorum. Kişisel tercihlerim ve edindiğim hukuk kültürü bunu gerektiriyor. Yürütmenin merkezi olan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde adli yıl açılışı yapmak yargı bağımsızlığını zedeler. Yargı bağımsızlığı ilkesi gereği katılmayacağım. Aslında yer de önemli değil. Külliye de devletin bir yeri. Ama bir siyasi partinin genel başkanının gözetimi altında bu törenin yapılmasına karşıyız. Lüks otellere gitmeye de gerek yok. Yargıtay’ın kendi salonu var. Siyasilerin etkisinden uzak bir yerde tören yapılmalı.”

15 Temmuz 2016’da gerçekleşen darbe girişiminden bu yana, adli yıl açılış törenleri Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bulunan Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenleniyor.

2019-2020 Adli Yıl Açılış Töreni de 2 Eylül Pazartesi günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilecek.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU