"Çin, Asya'daki ABD üslerini kısa sürede etkisiz hale getirebilir"

Bir düşünce kuruluşunun raporunda Amerikan ordusu "Hint-Pasifik'teki büyük güç çekişmesine hazır olmayan, körelmiş bir kuvvet" olarak tanımlandı

Çin füzelerinin "Batı Pasifik'teki neredeyse tüm Amerikan üsleri ve askeri tesisleri üzerinde büyük tehdit oluşturduğu" iddia edildi (AFP)

Sidney merkezli bir düşünce kuruluşu, Çin ordusunun Asya'daki Amerikan askeri üslerini birkaç saat içinde füzelerle etkisiz hale getirebileceğine dair uyarılarda bulundu.

Avustralya'da, Sidney Üniversitesi'nde yer alan Birleşik Devletler Araştırma Merkezi'nin raporu, ABD'nin Hint-Pasifik'teki savunma stratejisi “benzeri görülmemiş bir krizin" sancılarını yaşadığını öne sürdü.

Buna göre Çin bölgeye "Amerika'nın askeri üstünlüğünü kırmayı amaçlayan hassas güdümlü füzeler ve diğer karşı müdahale sistemlerinden oluşan güçlü silahlar" konuşlandırdı.

Raporda “Bu uzun menzilli füze yığınağı, Batı Pasifik'teki hemen hemen tüm Amerikan, müttefik ve müşterek üsleri, hava meydanları, limanları ve askeri tesisleri üzerinde büyük tehdit oluşturuyor” ifadelerine yer verildi.

Bu tesislerin olası bir çatışmanın ilk saatlerinde yüksek isabetli saldırılarla etkisiz hale getirilebilecek olması, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun füze tehdidini Amerikan güçlerinin bölgedeki kritik noktalarda serbestçe hareket etme kabiliyetine karşı bir engel haline getiriyor.

Bunun yanı sıra rapor, ABD ordusunu “Hint-Pasifik'teki büyük güç çekişmesi için hazır ya da donanımlı olmayan, körelmiş bir kuvvet” diye nitelendirdi.

Rapora göre Washington'un yaklaşık 20 yıl boyunca Orta Doğu'daki savaşlarda yer alması ve bütçe istikrarsızlıkları, "savunma kaynaklarının aşırı kullanımına" neden oldu ve Çin'le olası bir çatışmaya "hazırlıksız" hale getirdi.

Raporda, "(ABD'nin) aksine Çin, gelişmiş askeri sistemlere yaptığı büyük çaplı yatırımların bir sonucu olarak, daha da güçleniyor ve bölgesel düzene meydan okuyabilecek bir pozisyona geliyor" ifadeleri de yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin uzayan bir savaşta galip gelmesi hala muhtemel olsa da, rapor Çin’in “Amerika daha yanıt veremeden sınırlı bir güç kullanımıyla oldu-bittiye getirilen bir zafer" kazanabileceğine dair uyardı.

Sidney merkezli kuruluşa göre ABD, Avustralya ve Japonya gibi bölgesel müttefikleriyle beraber "kolektif caydırıcılık" politikası izlemeli.

Böyle bir politika, bölgede yeni üst-düzey askeri tatbikatlar yapılmasını ve mevcut olanların genişletilmesini gerektirecek.

Rapor ayrıca, Amerikan müttefiklerinin, ABD ordusunun bölgesel gücündeki zayıflıkları gidermek için kendi ordularını geliştirmeleri gerektiğini de belirtti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren:  Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU