Memurlardan "boş cüzdan" eylemi

Yaklaşık 20 gündür hükümet ve memur sendikaları arasında devam eden maaş zammı görüşmelerinden bir sonuç çıkmaması nedeniyle Memur-Sen, bakanlık önünde protesto düzenledi

Fotoğraf: Twitter/ @MemurSenKonf

Memur ve memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını belirleyecek Beşinci Dönem Toplu Sözleşmesi görüşmelerinden "çözüm" çıkmamasının ardından Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) aldığı eylem kararı kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde toplandı. 

Kamu çalışanlarının "boş cüzdanları" ile katılığı eylemde Memur-Sen ve Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı Ali Yalçın bir basın açıklaması yaptı. 
 

Memur-Sen
Saat 17:00'da başlayan eylemde konuşan Ali Yalçın, sürecin sahada değil masada çözülmesi gerektiğine vurgu yaptı. Fotoğraf: Twitter/ @MemurSenKonf


Hükümetin 16 ve 18 Ağustos’ta sunduğu zam oranları için "Maaş ve ücret zammı beklentimizi karşılayacak bir çıta ortaya koyamadı" ifadelerini kullanan Yalçın, "Bugün geldiğimiz noktada ne yazık ki; Kamu İşveren Heyeti ne müzakerelerin sürmesini sağlayacak tavrı ne de müzakere edilebilecek türden bir zam oranını ortaya koyamamıştır" dedi.

"Israrla müzakere diyoruz. Bu ülkenin yeterince sorunu var. Biz yeni bir sorun eklenmesin diyoruz" ifadelerini kullanan Memur-Sen Başkanı, "Eğer siz de müzakere istiyorsanız gelin süreyi uzatın bizleri sahaya çağırmayın" dedi. 

Ali Yalçın, pazartesi günü yaptığı açıklamada kamu işçilerine yapılacak zamlar için iki aylık bir müzakere süreci olduğunu, memurlar için ise bu sürenin Kurban Bayramı tatili dahil yalnızca 20 günü kapsadığı konusunda hükümeti eleştirmişti. 

Yalçın "Teklifler masada, memurlar sahada" ve "Memuruz, haklıyız, kazacağız" sloganıyla kesilen konuşmasına şöyle devam etti: 

Kısıtlı bir zaman diliminde bir toplu sözleşme icra ediyoruz. Daha doğrusu icra edemiyoruz. 1 Ağustos itibariyle sürecimiz başladı. Fakat zamanın dar olduğunu ifade ederek maddeleri önceden tasnif olsun diye 24 Temmuz’da teslim ettik.

Tasnif, masada yapıldı ve müzakere kısmı sadece son dört güne kaldı. Bu süre içerisinde araya bayramın girmesi bir dezavantajdı. Yasamız özürlü bizim. Yasa bize “30 gün içerisinde her işi bitirin” diyor. Kaç kişi için? 5 milyon 500 bini bulan insan, emekçi, emekli için... 

Bir sürü günümüz, tasnif edip, aktarmakla, aktarmakla, aktarmakla geçti. Müzakere süreci dört gün. Düzgün işletilirse çözüm çıkacak. O da oyalamakla, oyalamakla, oyalamakla geçiyor. Nasıl olacak? Ne çıkacak buradan? Daha görüşülmemiş konular var.

 

Masanın düzgün işletilmesi durumunda çözüm üretme kapasitesinin çok yüksek olduğunu söyleyen Ali Yalçın, "Masa, sorun çözme yeri. Duygularımızı, kaprislerimizi tatmin etme yeri değil. Biz masada sorunu çözmek zorundayız. Masa düzgün işletilemiyor. “Ona da bakacağız, buna da bakacağız…” Altı saat kaldı neye bakacağız?" ifadelerini kullandı. 

Memur-Sen
Fotoğraf: Twitter/ @MemurSenKonf​​​​​​​


"Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı olarak ben müzakere için varım, ben masada sorunları çözmek için varım. Sürecin bitmesine 6 saat var gelin çözelim diyoruz" diyen Yalçın, hükümetin son teklifinin yetersiz olduğunu yineleyerek "Biz bu ülkeyi çok seviyoruz, biz bu ülkeye borçluyuz ama kamu işvereninden de alacaklıyız. Emeğimizin hakkını istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

Memur-Sen'in aldığı eylem kararıyla bugün Ankara'daki kamu çalışanları saat 15:00 itibariyle iş bırakma eylemi gerçekleştirmişti

Ne olmuştu? 

Bir önceki görüşmede Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2020 yılının ilk altı ayı için yüzde 3,5, ikinci altı ayı için yüzde 3; 2021 yılının ilk yarısı için yüzde 3, ikinci yarısı için de yüzde 2,5 oransala artış öngörüldüğünü söylemişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Memur Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Ali Yalçın ise Selçuk’a yanıt olarak, “Sizden makul bir teklif istedik, bize malul bir teklif sunuyorsunuz” diyerek salonu terk etmişti.

Bakanlık ve kamu çalışanları temsilcileri ile pazar akşamı gerçekleşen görüşmede ise hükümetin yeni teklifi 2020'de yüzde 4+4, 2021'de yüzde 3+3 zam şeklinde olmuştu. 

Memur-Sen ise bu teklif için "Müzakereye uygun değil" diyerek daha fazla müzakere süreci talep etmiş, kamu işvereni tarafından herhangi bir tebliğ gelmeyince de eylem kararı alınmıştı. 

Memur-Sen'in talebi neydi?

Memur Sendikaları Konfederasyonu, 24 Temmuz’da ilettiği talebinde, taban aylığa seyyanen 200 lira zam istemiş, bunun yanı sıra, 2020’nin birinci yarısı için yüzde 8, ikinci yarısı için ise yüzde 7 zam talep etmişti. 

2021’in zam talebini yüzde 6+6 şeklinde açıklayan Memur-Sen, birinci yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı talebinde bulunmuştu.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU