Gözaltındaki eski Başbakan'ın kızından hükümete zehir zemberek mektup: Keşmirliler hayvan gibi kafese kapatıldı

İltica Cavit geçen hafta Hindustan Times'la sesli mesaj yoluyla kurduğu iletişimde, yönetimin Cammu Keşmir’deki resmi kısıtlamasını sorguladı ve neden kimseyle görüşmesine izin verilmediğini sordu

Hindistan hükümetinin, kuruluşundan bu yana Keşmir'e tanınan ayrıcalıklı statüye ilişkin anayasanın 370. maddesini kaldırmasının ardından Müfti ile birlikte diğer eski başbakanlardan Ömer Abdullah ev hapsine alınmıştı (Hindistan Haber Ajansı) 

İçişleri Bakanı Amit Şah'a sert üslupla yazılmış bir mektupta, Eski Başbakan Mahbube Müfti'nin kızı “Cammu Keşmirliler hayvan gibi kafese kapatıldı ve temel insan haklarından mahrum edildi” dedi.

Sana İltica Cavit, yeniden konuşursa “korkunç sonuçlarla” karşılaşacağına dair tehditler aldığını iddia etti. Mahbube Mütfi'nin kızı, Mahbube Müfti ve Ömer Abdullah'ın 4 Ağustos'ta hükümetin Cammu Keşmir'e özel statü vermesini sağlayan 370. maddeyi etkin biçimde kaldırmasından bir gün önce gözaltına alınmasından ötürü, Hindustan Times'ın da aralarında bulunduğu pek çok yayına röportaj verdi ve sesli mesajlar yayımladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amit Şah'a hitaben yazdığı mektupta “Bugün ülkenin geri kalanı Hindistan'ın Bağımsızlık Günü'nü kutlarken, Cammu Keşmirliler hayvan gibi kafese kapatıldı ve temel insan haklarından mahrum edildi” dedi.

Ancak bu mektup hiçbir zaman karşı tarafa yollanmadı. Mahbube Müfti'nin kızı bunu açıkladı. Mektupta “Bu mektubu yollamadığım için kusuruma bakmayın ama bildiğiniz üzere Cammu Keşmir'de posta hizmetleri durduruldu" ifadesine yer verildi.

Cavit evinden çıkmasına izin verilmediğini söyledi ve gözaltına alındığı iddiası için bir açıklama istedi.

 

 

Sesli mesajıyla birlikte medyaya servis edilen mektupta “Maalesef, gayet iyi bildiğiniz nedenlerden dolayı, evimde gözaltına alındım. Ziyaretçilerimiz kapıdan çevrildiğinde bile bize haber verilmiyor ve benim dışarı çıkmama zaten izin yok. Garip, çünkü herhangi bir siyasi partiyle ilişkisi olmayan ve her zaman kanunlara uyan bir yurttaştım” ifadeleri yer aldı.

Cavit “Dünyanın en büyük 'demokrasisinin' yurttaşının akıl almaz bir baskı karşısında konuşma hakkı yok mu” diye sordu ve "Sakıncalı doğruları dillendirdiğim için bana savaş suçlusu gibi davranılması trajik bir ironi" diye ekledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

Bir suçlu gibi muamele görüyorum ve sürekli gözetim altındayım. İltica sesli mesajda, sesini yükselten Cammu Keşmirlilerle birlikte ölüm korkusu yaşıyorum.

Bu şekilde davranılmasının bunaltıcı ve küçük düşürücü olduğunu söyleyerek, hangi yasa kapsamında alıkonduğunu bilmek istiyor. Mektupta “İçinde olduğumuz kötü durumu ifade etmenin sonu gözaltı mı? Gözaltına alınmama neden olan yasaları ve burada geçireceğim süreyi aydınlatabilirseniz size minnettar olacağım. Yasal müracaatta bulunmam gerekir mi?" diye yazdı. Müfti'nin kızı Fairview, Srinagar'daki evinde hapsedildi.

Cavit geçen hafta Hindustan Times'la sesli mesaj yoluyla kurduğu iletişimde, yönetimin Cammu Keşmir’deki resmi kısıtlamasını sorguladı ve neden kimseyle görüşmesine izin verilmediğini sordu. Hindustan Times'la yaptığı mesaj alışverişindeki birkaç sesli mesajdan birinde “Politikayla ilgisi olmayan genç bir kadından neden korkuyorlar? Haklarımız ve özgürlüklerimiz yok mu?" diye sordu.

Cammu Keşmir, ana akım liderlerin ev hapsinde tutulduğu ve tüm iletişimlerinin engellendiği 4 Ağustos'un gece yarısından bu yana sokağa çıkma yasağı altında. Ertesi sabah, İçişleri Bakanı Amit Şah 370. maddenin ani bir şekilde iptal edildiğini açıkladı ve eski Cammu Keşmir devletini ikili birlik bölgesine dönüştüren Yeniden Düzenleme Yasası'na dair tartışmayı ileri bir tarihe erteledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.hindustantimes.com/india-news

Independent Türkçe için çeviren: Özden Öz

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU