Nakba'nın 75. yılında Filistinlilerle anket: Çin'in arabulucu olmasını isteyenlerin oranı yüzde 80

Filistinlilerin çoğunluğu Hamas'ın ve El Fetih'in kendilerini temsil etmediğine inanıyor

İsrail ve Filistinli yetkililer 1993'te Oslo'da yapılan barış görüşmelerinde iki devletli çözüm konusunda anlaşmaya varmışlardı (Reuters)

Filistinlilerin yarısından fazlası hâlâ İsrail-Filistin sorununun iki devletli çözüm ekseninde çözülebileceğine inanıyor.

Arab News ve YouGov'un, İsrail'in bağımsızlığını ilan ettiği Nakba Günü'nün 75. yıldönümünde yaptığı ankete göre, Filistinlilerin büyük çoğunluğu artık ne Hamas ne de El Fetih tarafından temsil edildiğine inanıyor.

28 Nisan 11 Mayıs tarihleri arasında 953 Filistinli katılımcıyla gerçekleştirilen anketten çıkan sonuçlara göre, Filistinlilerin yüzde 75'i mevcut Filistin yönetiminin İsrail'le barış anlaşması imzalayabilecek kabiliyette olduğuna inanmıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yüzde 51 destek alan iki devletli çözüm, Filistinliler arasındaki en popüler barış yolu olarak görülürken, 45 yaş üstü kişilerde bu oran yüzde 63'e kadar yükseliyor.

Her 5 Filistinliden 1'i ortak İsrail-Filistin federe devletinin kurulmasını desteklerken, Filistinlilerin tek İsrail devletinin vatandaşları olmasını savunanların oranıysa yüzde 13'te kaldı.

Filistin yönetimi kadar İsrail hükümetine de güvenmeyen Filistinlilerin yüzde 86'sı Binyamin Netanyahu hükümetinin bir barış anlaşmasına varma konusunda ciddi olmadığını düşünüyor.

Sorunun çözümü için arabuluculuk edecek güçler konusundaysa Çin'e olan güven artmış durumda. Geçen aylarda Suudi Arabistan'la İran arasında arabulucu rolüne soyunan Çin'in Filistin sorununda da arabuluculuk edebileceğini söyleyenlerin oranı yüzde 80 civarında.

Anket sonuçlarını değerlendiren Filistinli gazeteci Remzi Baroud, "Filistinliler liderlerine güvenlerini yıllar önce kaybetmişlerdi. Bu güvensizlik Filistin Yönetimi içindeki yolsuzluk salgınıyla ilintili. Ancak Filistin liderliğinin sözde barış sürecinde Filistin halkının inancını tazeleyecek tek bir siyasi başarı bile elde edememesi de bu güvensizliğe yol açtı" diye konuştu.

Anketi yaptıran Arab News'in genel yayın yönetmeni Faysal Abbas ise, "Sıradan Filistinlilerin görüş ve hislerine dair güvenilir veri elde etmek önemli. Onların meselesi dünya çapında sıkça tartışılsa da nadiren onların fikirlerini duyuyoruz" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe, Arab News, Press TV

DAHA FAZLA HABER OKU