Sudan'a giden paralı askerler ve gözler "Hamideti'nin altınında"

Çad, Orta Afrika ve Nijer'den geliyorlar ve ailesi sarı metal madenlerinin büyük bir bölümünü yönettiği için kimse maaş olarak Daklu ile boy ölçüşemez

Sudan'da milis kullanmak kazançlı bir iştir (Sosyal Medya)

Sudan'daki savaş alanında, savaşan iki general, kendi güçlerinden memnun değil, etrafları paralı askerler, özel muhafızlar, aşiret savaşçıları veya büyük kâr ve altından etkilenen yabancı eğitmenlerle çevrili.

Onlarca yıldır Sudan'da milislerin kullanılması kazançlı bir iş oldu. Hartum daha önce, etnik azınlıkları ve silahlı isyan hareketlerini bastırma görevini onlara emanet etmek ve yurt dışındaki savaşlara katılmaya göndermek için onlara başvurmuştu.

Bu milisler daha önce Yemen'de savaşmış, Libya'daki çatışmalara da farklı kamplar için katılarak kıyıda savaştı.

Artık savaş kendi topraklarında. Hamideti olarak bilinen Muhammed Hamdan Daklu liderliğindeki Hızlı Destek Kuvvetleri, sosyal ağlarda Çad veya Nijer'deki savaşçıların kendilerine desteklerini açıklayan videolarını yayımlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daklu'nun baş düşmanı Ordu Komutanı Korgeneral Abdulfettah el-Burhan, "Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Nijer'den gelen paralı askerler Hızlı Destek Kuvvetleri ile savaşıyor. Ordu yakın zamanda 'yabancı bir keskin nişancıyı' öldürdü" dedi. 

Birleşmiş Milletler (BM) Sudan Temsilcisi Volker Perthes de aynı durumdan bahsederek ve Hızlı Destek Kuvvetleri'nin desteğiyle Mali, Çad ve Nijer'den gelen çetelerin sayısı azımsanmayacak sayıda olduğunu söyledi. 

Hartum'daki tanıklar, Hızlı Destek Kuvvetleri'nden savaşçıların Sudanlılar tarafından konuşulmayan bir dil olan Fransızca konuştuğunu duyduklarını ve Çadlı olabileceklerini belirttiklerini doğruladı.

Londra'daki King's Kolej'den Andrea Craig'in AFP'ye yaptığı açıklamaya göre Daklu ailesi, Afrika'daki üçüncü en büyük sarı metal üreticisi olan Sudan'daki altın madenlerinin büyük bir bölümünü işletiyor ve bu nedenle Daklu Sahra altı Afrika'daki birçok kişinin karşılayamayacağı maaşları ödeyebiliyor.

Son yıllarda, Çadlılar maaş uğruna Hızlı Destek Kuvvetlerine katıldılar.

Çad, Sudan'ın batısında Darfur bölgesine komşu olan bir ülke. Bu, Darfur'daki Zureykat kabilesine ait olan Daklu için doğal bir uzantı sayılıyor.

Çünkü çobanlar ve kuraklık tehdidi altındaki çiftçiler resmi sınırlara çok fazla önem vermiyor.

Small Arms Survey Araştırma Merkezi'nin 2017 yılından beri vurguladığına göre Daklu da dahil olmak üzere silahlı grupların liderlerinin çoğu Çad kökenli.

Nesiller boyunca erkekleri, ardından oğullarını askere aldılar ve onlara bölgedeki savaş nedeniyle Arap olmayan kabilelerden kaçmak zorunda kalan sahipleri tarafından terk edilen Sudanlı pasaportları ve toprakları verdiler.

Wagner grubunun savaşçıları olan diğer paralı askerler de Hızlı Destek Kuvvetlerini destekler.
Orta Afrika Cumhuriyeti'nin 2018 yılında isyanını bastırmak için bu Rus savaşçılara sığınmasından beri, Batılı diplomatlar Hartum Havalimanı'nda ve Sudan'ın başkenti olan otellerde Rus paralı asker konvoyları gördüklerini söylüyor.

Sudan, Wagner Grubu için bir lojistik üs oluşturmanın yanı sıra bir finansman kaynağı olarak da hizmet veriyor. Daklu ailesine ait altın madenleri, Wagner'in başkanı Yevgeniy Prigojin'in paravan şirketleriyle sözleşmeler imzaladı. Bu bilgi ABD Hazine Bakanlığı tarafından doğrulandı.

AFP'ye konuşan ABD'li Uzman Cameron Hudson, "Wagner Grubu bugün Sudan'da savaşmıyor, ancak teknik danışmanları var" dedi.
 


Daklu arka üssü aslında Libya'da bulunuyor.

Craig, Libya'nın doğusunun güçlü adamı Tümgeneral Halife Hafter'in kontrolü altındaki bölgelerin 'Hızlı Destek Kuvvetlerine silah teslimi için bir forum' oluşturduğunu iddia ediyor.

Diplomatların, BM personelinin ve diğer yabancıların ayrılmasının neden olduğu kaosun ortasında başka yabancılar da Sudan'a geldi.

Hudson, "çoğunlukla emekli İngiliz Özel Kuvvetleri de dahil olmak üzere birkaç küçük özel şirketin, bazen 20 bin ila 50 bin dolar arasında değişen tutarlar karşılığında insanları Sudan'dan tahliye ettiğini" doğruluyor.

Sudan meseleleri uzmanı Alex de Waal, "Sudan siyasi piyasasında para ve savaşın takas edilebilir olduğunu" söylüyor.

London Review of Books'ta yayınlanan bir bülteninde, "Hamideti'nin her ikisinde de ticaret yaptığına" dikkat çekiyor.

De Waal, Hızlı Destek Kuvvetlerinin artık sınır ötesi paralı askerlerden oluşan özel bir şirket haline geldiğini ve altın çıkarma ve satış şirketi ile Hamideti'nin ticaret imparatorluğunun silahlı kolu olduğunu belirtiyor.

Daklu savaşı kazanırsa, "Sudan devleti bu ulusötesi şirketin bir kolu olacak."

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU