Çavuşoğlu'ndan TSK konvoyuna saldırı açıklaması: Rejim ateşle oynamamalı

Çavuşoğlu, "9'uncu gözlem noktasını başka bir yere taşımak gibi bir niyetimiz yok" dedi

Bakan Çavuşoğlu, Müşterek Harekat Merkezi ile ilgili "Amerika ile müzakerelerimiz sürüyor, anlaşamazsak bizim kendi planlarımız var" ifadelerini kullandı / Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib kırsalındaki 9 no'lu gözlem noktasına intikal ederken saldırıya uğrayan TSK konvoyuyla ilgili "Rusya ile her an temasımızı sürdürüyoruz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

El Salvador Dışişleri Bakanı Alexandra Hill ile ortak basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, 9'uncu gözlem noktasının taşınmayacağını söyledi.

Bakan, ABD ile Suriye'nin kuzeyinde kurulması planlanan Müşterek Harekat Merkezi ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini söyledi. "Amerika'nın ikinci bir Münbiç sürecini işletmesine müsaade etmeyeceğiz" sözlerini kullandı.

Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamaları şu şekilde:

(TSK konvoyuna saldırıyla ilgili) Rejimin esasen ateşle oynamaması gerekiyor. Arkadaşlarımız askeri tedbirleri alıyorlar. 

Saldırı sonrası Rusya ile temasa geçtik. Burada ateşkesi sağlamamız lazım. Rejim siyasi çözümden ziyade askeri çözüm istiyor. Rusya ile her alanda temasımızı sürdürüyoruz.

Biz burada kendi askerimizin ve gözlem noktalarımızın güvenliği için ne gerekiyorsa yaparız. Ama işin o noktaya gelmesini temenni etmeyiz.

Bir an önce siyasi sürece odaklanmamız lazım. Önümüzdeki süreçte de bu konudaki çabalarımızı artıracağız. Eylül ayında Türkiye, İran Rusya üçlü zirvesi gerçekleşecek.

9. gözlem noktasını başka yere taşıma gibi bir niyetimiz yok.

Tüm tüm dünyaya da bu konuda çağrıda bulunuyoruz. İdlibSuriye'nin geleceği bakımından önemlidir.
 

 

"ABD ile müzakere sürecek, olmazsa bizim kendi planlarımız var"

(Müşterek Harekat Merkezi) Bu harekat merkeziyle ilgili ABD’den yetkililer uzmanlar gelmeye başladılar. Bizim askerlerimizin de bu konuda çalışmaları devam ediyor. 

Diğer taraftan güvenli bölgenin oluşturulmasıyla ilgili iyi bir başlangıç var. Önümüzdeki süreçte güvenli bölgenin oluşması için hangi adımların atılması gerekir, bunlar zaten görev gücü çerçevesinde ve teknik düzeydeki çalışmalarda ele alınan konular.

Hep söylediğimiz şudur, Amerika’nın ikinci bir Münbiç sürecini işletmesine biz müsaade etmeyeceğiz. Türkiye’yi bir taraftan oyalayarak, diğer taraftan terör örgütlerine silah verilmesi ve işi zamana yaymasını bizim tolere etmemiz mümkün değil.

Güvenli bölgeyle ilgili derinlik olsun gözlem noktaları olsun teknik konularda müzakerelerimiz devam ediyor. Anlaştığımız konular var anlaşamadığımız konular var.

Müzakere sürecek, olmazsa bizim kendi planlarımız var.

Sizin çalıştığınız ülkelerin, sevseniz de sevmeseniz de başka ülkelerle angajmanı olabilir. Ama bir ülkenin, hele NATO’da müttefik olduğumuz bir ülkenin terör örgütüyle ittifak kurması kabul edilemez.
 

Dün İdlib'e hareket eden TSK'ya ait 28 araçlık konvoy, Maarat'un Numan yakınlarında saldırıya uğramıştı. 

Milli Savunma Bakanlığının açıklamasında, "İdlib'de 9 Numaralı Gözlem Noktası'na intikal esnasında konvoyumuza bir hava saldırısı düzenlenmiş, 3 sivil ölmüş, 12 sivil yaralanmıştır" denilmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU