Çocuklar ebeveynlere mutluluk veriyor ama yuvayı terk ettiklerinde

Yetişkin çocukları olan kişiler, kendilerine bakacak bir "destek ağı" bulunduğu için daha özgür

Çocukları yuvadan uçan insanlarda daha fazla yaşam memnuniyeti ve daha az depresyon belirtisi gözleniyor (Reuters)

Ebeveynler sık sık çocuklarının eve neşe getirdiğini söyler ama çoğu araştırmaya göre çocuklar maddi kaygı, stres ve endişeye neden oluyor.

Öte yandan yapılan son araştırma, çocukların gerçekten de insanları mutlu ettiğini gösteriyor. Ancak yuvayı terk ettikten sonra...

Almanya'daki Heidelberg Üniversitesi'nden Christoph Becker liderliğindeki araştırmacılar, çocukları yuvadan uçan insanlarda daha fazla yaşam doyumu ve daha az depresyon belirtisi bulunduğunu keşfetti. Bunun nedeniyse çocuklarının maddi yardımına ve yaşlılıkta ebeveynleriyle ilgileneceklerine dair güvenleri. Bu da çocuk yetiştirme stresinden daha ağır basıyor.

Ekip 16 Avrupa ülkesinde yaşayan 50 yaşın üzerindeki 55 bin kişiyle görüşüp, yaşam memnuniyetlerini 0'dan (tamamen memnuniyetsiz) 10'a (tamamen memnun) kadar puanlamasını istedi.

Bilim insanları yetişkin çocuklara sahip ebeveynlerin diğerlerine göre 0,02 ile 0,56 arasında daha yüksek puanlar verdiğini tespit etti.

The Independent'a konuşan Dr. Becker "Bu elbette çok büyük bir fark değil ama binlerce katılımcının verilerinden geliyor. Bu nedenle çocuklar yaşam memnuniyeti ve mutluluğun en büyük itici gücü olmasa da ortalamada hala önemli bir etkiye sahip” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca çocuklarıyla düzenli iletişim kuran yetişkinlerin, hala çocuklarıyla yaşayan ebeveynlerden veya hiç çocuk sahibi olmamış insanlardan daha mutlu olduğu belirtiliyor.

Dr. Becker “Araştırma ağırlıklı olarak mevcut literatüre dayanıyor ve çocuklara dair tamamen benzersiz yeni sonuçlar bulmak yerine, çocukların belirli koşullar altında daha yüksek mutlulukla ilişkilendirilebileceğini öne sürenlere delil sağlıyor” dedi.

Araştırmacılar ayrıca evliliğin de “depresif belirtilerdeki azalmaya ve refah seviyesindeki artışa yönelik tutarlı bir korelasyon gösterdiğini” keşfetti.

Bulgulara göre sosyal ağlar da refah ve mutluluk için önemli bir etken. Yani mesele yalnızca evli ya da çocuklu olmak değil, hislerinizi ve düşüncelerinizi paylaşabileceğiniz insanlara sahip olmakla da ilgili.

Plos One'da yayımlanan araştırmada şu ifadeler yer aldı:

Birlikte ele alındığında, sonuçlarımız yaşlılıkta sosyal ağların fiziksel sağlık ve ruh sağlığı üzerinde önemli rol oynayabileceğini gösteriyor. Eşler, partnerler ve çocuklar genellikle yaşlı insanlara sosyal destek sağlayabilen uzun ömürlü sosyal ağların temelidir. Ebeveynlik üzerine bulgularımız tartışmalı ve üzerinde çalışılan nüfusun yaşına bağlı olabilir. Ama sosyal desteğin daha yüksek yaşam memnuniyetiyle ilişkili olduğu ve sosyal ağların refah için önemli bir faktör olduğu yaygın olarak kabul ediliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU