Geleceğe Dönüş'ün yıldızından Parkinson itirafı

Teşhis konduğunda henüz 29 yaşında olan Michael J. Fox, 80'li yıllarda aşırı içki içmiş olmasının hastalığa yol açmış olabileceğini söyledi

Hastalığı nedeniyle rutin olarak kemiklerini kıran oyuncuya bir keresinde kontrole gittiği doktor "Bu oyunu kaybedeceksin" demiş (Universal)

İlk önce sadece serçe parmağı titriyordu. Yıllar sonraysa tüm vücudu sarsılmaya başlayacaktı. 

Bugün 61 yaşında olan Michael J. Fox, sokakta düşmeden yürümekte zorlanıyor. Para ya da şöhret, dejeneratif nörolojik hastalığı Parkinson'un yan etkilerini değiştiremiyor. 

Fox'un hayatını ve Parkinson'la mücadelesini anlatan yeni belgesel Still: A Michael J. Fox Movie, bu ipuçlarıyla kulağa moral bozucu gibi geliyor. Ama değil. 

29 yaşında gelen şok teşhis

Michael J. Fox kaldırımda tökezledikten sonra, nazik bir kadın Geleceğe Dönüş'ün (Back to the Future) yıldızının kalkmasına yardım etmeyi teklif ediyor. Kendi kendine yetmeye kararlı olan aktör, kadının elini kibarca reddederek şaka yapıyor: 

Ayaklarımı yerden kestin.

Ünlü oyuncunun 1980'lerde onu Hollywood'un en büyük isimlerinden biri yapan cazibesinden hiçbir şey kaybetmediği açık. Ancak yeni belgeseli Still'de bu neşeli havayı her zaman koruyamıyor. Otobiyografisine Lucky Man (Şanslı Adam) adını veren 61 yaşındaki oyuncu itiraf ediyor: 

Acı içindeyim, yoğun bir acı.

Michael J. Fox, vücudunu kontrol etme yeteneğini yavaş yavaş elinden alan ve tedavisi olmayan bu hastalığa yakalandığında henüz 29 yaşındaydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kolunu, dirseğini, elini, elmacık kemiğini ve omzunu kırmış olmasına rağmen yürümeye devam ediyor. Çoğu insan "Neden ben?" diye ağlarken Michael, kendi kaderinde rol oynamış olabileceğini düşünüyor. 

Fox, acımasız bir dürüstlükle 80'li yıllarda aşırı içki içerek kendisine verdiği "zararın" Parkinson'a yol açmış olabileceğini itiraf ediyor.

Michael J. Fox, Still'de içkiye bağımlı hale gelmesinden samimiyetle bahsediyor. Ünlü oyuncu, bu durumun 1991'de doktorların kendisine Parkinson hastası olduğunu söylemesinden sonra daha da kötüleştiğini itiraf ediyor.

"Dikkatimi dağıtmak ve kaçmak için içtim"

Kendime zarar verebileceğim pek çok yol var. Kafamı çarpmış olabilirim. Belli bir gelişim döneminde çok fazla içmiş olabilirim.

Çok içtiği bir gecenin ardından yerde yatarken karısının ona küçümseyerek baktığını, bakıcısının onun için ön kapıyı açması gerektiğini hatırlıyor ve itiraf ediyor: 

Dikkatimi dağıtmak, içinde bulunduğum durumdan kaçmak için içiyordum. Alkoliktim.

Michael J. Fox Vakfı, hastalığın varlığını tespit edebilen ilk omurilik sıvısı testinin keşfedildiğini duyurmuştu. Bu test herhangi bir belirti ortaya çıkmadan önce bile bulguları saptayabiliyor.

fox.JPG
Fox'un sağlığında sorun olduğuna dair ilk işaret "sağ serçe parmağımda masum görünen bir titreme" olmuş (Apple+)


Vakfı, hastalığın tedavisi için 1.2 milyar sterlin gibi büyük bir meblağ toplayan Michael, "Bu, hastalıkla yaşayan herkese fayda sağlayacak yeni nesil ilaçlar geliştirme yeteneğimizin önünü açacak" dedi ve cesur bir iyimserlikle ekledi:

Hastalığı tamamen önleyebilmenin eşiğinde duruyoruz.

Sınıfın en kısası olduğu için zorbalığa uğramış

Ancak Still'in konusu Parkinson değil. 12 Mayıs'tan itibaren Britanya'daki sinemalarda gösterilecek olan Apple+ belgeseli, hayatı boyunca direnç ve kararlılık sergileyen bir adam hakkında.

Kanadalı oyuncu, sınıftaki en kısa boylu kişi olduğu için okulda zorbalar tarafından tartaklandığını ve "dolaplara tıkıldığını" anlatıyor.

Ancak Michael'ın kısa boyu, kendisinden çok daha genç karakterleri canlandırabildiği için filmlerde rol alması açısından büyük bir avantaj sağladı.

Kanepesini bile sattı

Henüz 16 yaşındayken televizyonda başarılı olup olamayacağını görmek için Los Angeles'a giden Fox'un emekli bir polis memuru olan babası William ve annesi Phyllis, onu maddi olarak uzun süre destekleyemedi.

Bir yandan iyi maaşlı bir iş bulmayı umarken bir yandan da yaşadığı küçük dairenin kirasını ödemekte zorlanıyordu.

Kanepemi sattım. Kira günü gelmişti, param yoktu, kıt kanaat geçiniyordum ve ev sahibinden kaçıyordum.

Ama ısrarının ve sabrının karşılığını aldı. Michael 1982'de, Family Ties adlı sitcom'da lise öğrencisi Alex P Keaton rolüne seçildi.

Neredeyse Geleceğe Dönüş'te rol alamayacaktı

Amerikan dizisi o kadar tuttu ki yaratıcısı Gary David Goldberg, Michael'ın Geleceğe Dönüş'te Marty McFly'ı oynamasına izin vermedi.

Geleceğe Dönüş'ün yönetmeni Robert Zemeckis, ikinci tercihi Eric Stoltz'un rol için fazla ciddi olduğundan emin olduktan sonra Michael'ı tekrar denedi. Bu kez Goldberg, Michael'ın gündüzleri Family Ties'ı, akşamları da Geleceğe Dönüş'ü çekmesi koşuluyla razı oldu.

Ferrari ve Rolls-Royce aldı, partilere gitti

1985'te bilimkurgu klasiği gişede bir numaraya yükselirken Michael'ın o yılki diğer filmi Teen Wolf ikinci sıraya yerleşti.

Kısa sürede zengin olan Fox, Ferrari ve Rolls-Royce satın aldı. Sonraki 10 yıl boyunca aralarında Geleceğe Dönüş'ün iki devam filminin de bulunduğu 16 film daha yaptı.

Şimdiyse Fox, Parkinson giderek kötüleşen bir hastalık olduğu için 80 yaşını geçebileceğini düşünmüyor.

Bundan 20 yıl sonra burada olursam ya iyileşmiş ya da turşu olacağım.

Michael bugünlerde zamanının çoğunu ailesine ve vakfıyla ilgili çalışmalara ayırıyor. Belki de en büyük mirası Parkinson'a çare arayışına yardımcı olmak için yorulmak bilmeden yaptığı çalışmalar olacak. 

Bazı insanlar teşhisimi bir son olarak görse de ben bunu bir başlangıç olarak gördüm.


Independent Türkçe, The Sun, Atlantis

DAHA FAZLA HABER OKU