Bilim insanlarına göre gökyüzündeki açıklanamayan şekiller bizden önceki bir evrene ait olabilir

Kıvrımlı esrarengiz şekiller bir kara deliğin kalıntıları olabilir

12 Ağustos 2018'de sabahın erken saatlerinde, Colorado'daki Rocky Dağı Milli Parkı üzerinde Andromeda Galaksisi (sağdan ikinci) ve Samanyolu'nun (ortada) yakınlarında iki Perseid meteoru (solda ve sağda) görülüyor (Stan Honda / AFP)

Bilim insanları gökyüzündeki açıklanamayan şekillerin bizden önce var olan bir evrenin kanıtı olabileceğini söylüyor.

Gökbilimciler evrenin erken dönemlerinde tespit edilen fazlasıyla sıra dışı noktaların büyük bir bilgi kaynağı olabileceğini belirtiyor. Gökyüzünün bu garip kısımlarının neden bu kadar olağanüstü davrandığı hala netleşmiş değil.

Ancak araştırmacılar bu enerji lekelerinin, evrenin bizden önce başka biçimlerde var olduğunu iddia eden "konformal döngüsel kozmoloji" (conformal cyclic cosmology, CCC) kuramının sonucu olabileceğini söylüyor. Araştırmacılar yeni bir makalede bu lekelerin kara delikler nedeniyle oluşmuş olabileceğini ifade etti.

Dolayısıyla gökyüzünde açıklanamayan bu kıvrımlı bölgeler, başka bir evrenin artığı olabilir.

Oxford Üniversitesi’nden matematiksel fizikçi ve araştırmanın yazarlarından Roger Penrose, haberi ilk duyuran New Scientist'e yaptığı bir açıklamada “Gördüğümüz şey önceki aeonda (astronomide ve CCC'de büyük patlama döngüleri arasındaki bir milyar yıllık dönem- ÇN) buharlaşıp yok olan bir kara deliğin son kalıntıları” diyor.

Eğer evren aşırı büzülme ve genişlemelerden geçiyorsa, önceki evrendeki hemen hemen her şeyin yeni bir evren oluşurken yok olduğu ve yeni evrene taşınmadığı da neredeyse kesin hale geliyor.

Ancak Arxiv adlı web sitesinde yayımlanan son çalışmaya göre, önceki evrende var olan kara deliklerin, ismini Stephen Hawking'den alan Hawking radyasyonunu salabileceği söyleniyor.  Bu radyasyonun evrenin bir versiyonundan diğerine geçebileceğini iddia ediyorlar.

Dolayısıyla, elektromanyetik radyasyonun özellikle yüksek olduğu yerler (Hawking noktaları) önceki evrenden kalmış olabilir.

İşte bu anormal noktalar, CCC olarak bilinen kuramla açıklanabilir. Bu noktalar, yalnızca esrarengiz bir şekilde parlamanın ötesinde, bizden önceki evrende yer alan süper kütleli kara deliklerin son “buharlaşması”nı gösteriyor.

Birçok bilim insanı döngüsel evren fikrine itiraz ederken, Hawking radyasyonu da hala kanıtlanmayı bekliyor.

Ancak araştırmacılar analizlerinin en azından "bu anormal bölgelerin doğası hakkında kayda değer bir ilk izlenim" kazanmamıza yardımcı olacağını umuyor ve "CCC'nin geçerliliğinden bağımsız olarak kozmolojiye yeni, önemli bir girdi" sağladığını söylüyor.

Nasıl formüle edildiğinden bağımsız olarak, bulgularının evrenin konvansiyonel anlayışına karşı önemli bir engel teşkil edeceğini öne sürerek sözlerini noktalıyorlar. Araştırmacılar “Ama hala konvansiyonel olan genişlemeci bakışla doğal bir açıklama bulunacağını görmek zor” diye yazıyor.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

 Independent Türkçe için çeviren:  Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU