Irak Kürdistan Bölgesi: Bağdat 12,84 trilyon dinar bütçenin yüzde 57'sini kesti

Irak Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Bağdat hükümetinin IKB’nin yıllık bütçesinin 7,39 trilyon dinarlık kısmını kestiğini söyledi

Bağdat, Irak Kürdistan Bölgesi'nin bütçesini kesti / Fotoğraf: Irak Merkez Bakası

Başkent Erbil’de düzenlediği basın toplantısında petrol ve bütçe konularında açıklamalarda bulunan Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Hükümeti Sözcüsü Cotyar Adil, “IKB’nin Irak bütçesindeki payı 12,84 trilyon dinar olarak belirlendi. Ancak Bağdat bir yıl içerisinde sadece 5,44 trilyon dinar gönderdi” dedi.

“Sorunların çözümünde anayasa temel alınmalı”

Bağdat’ın kesinti yapmayı sürdürdüğünü belirten hükümet sözcüsü Adil, yapılan kesintinin IKB’nin günlük petrol satışından elde ettiği kesintiden fazla olduğunu ifade etti.

Adil, askıda kalan birtakım sorunların çözümünde anayasanın temel alınması gerektiğini vurgulayarak, petrol ve mali konularda Bağdat ile iyi bir iş birliği olduğunu ve iki taraf arasında çeşitli ortak komiteler kurulduğunu dile getirdi.

 

Petrol tesisi
Erbil hükümeti petrol geliri Bağdat'a teslim etmeye hazır / Fotoğraf: AA

 

“Petrol gelirini teslim etmeye hazırız”

Erbil hükümetinin Irak bütçesinden payını alması için Bağdat'a teslim etmesi gereken günlük 250 bin varil petrol satışından elde ettiği gelire de değinen Adil, "Petrol gelirini Bağdat'a teslim etmeye hazırız" değerlendirmesinde bulundu.

IKB’nin toplamda 1 milyondan fazla memuru bulunduğunu ancak Bağdat'ın bu memurların yalnızca 600 bini için maaş gönderdiğini belirten Adil, bu sorunun Erbil hükümetinin en önemli önceliklerinden biri olduğunu sözlerine ekledi. 
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU