Suriye'nin en ünlü uyuşturucu baronlarından biri hava saldırısıyla öldürüldü

Saldırının Ürdün yönetimi tarafından gerçekleştirildiği düşünülüyor

Birleşik Krallık hükümeti, Esad rejiminin captagon ticaretinden 57 milyar dolar gelir elde ettiğini düşünüyor (AP)

Suriye'nin Ürdün sınırındaki Suweyda kentine düzenlenen hava saldırısında, ülkenin en ünlü uyuşturucu kaçakçılarından Merhi Ramthan öldürüldü.

Ramthan'la birlikte eşi ve 6 çocuğunun da saldırıda öldürüldüğü kaydedildi.

Saldırı, Ürdün yönetiminin bölgeden Arap dünyasına uyuşturucu kaçakçılığını engellemek için Suriye sınırları içinde operasyon düzenleyeceği uyarısından birkaç gün sonra geldi.

Britanya merkezli İnsan Hakları Gözlemevi, bölgedeki ilk hava saldırısının Şuab köyünde bir evi vurduğunu ve bu evde Ramthan ailesinin öldüğünü duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İkinci hava saldırısındaysa Suriye'nin güneyindeki Daraa kentinde uyuşturucu üretimi yapılan bir binayı hedef aldığı belirtildi. Binanın İran destekli güçler tarafından uyuşturucu üretiminin yanı sıra depo olarak kullanıldığı, Ürdün'e gönderilen uyuşturucuların bu binada tutulduğu bildirildi.

Ürdünlü ve Suriyeli yetkililer konuya ilişkin bir açıklama yapmadı ancak saldırının arkasında Ürdün yönetiminin olduğu düşünülüyor. Suriye'nin güneyinde faaliyet gösteren Ramthan'ın Ürdün'de en çok aranan kişilerden biri olduğu biliniyor.

Suriyeli uyuşturucu kaçakçısının Esad ve Hizbullah güçleriyle yakın ilişkileri olduğu belirtiliyor.

Arap ülkeleri Suriye'yle ilişkileri yeniden tesis ederken, müzakere masasındaki en önemli konulardan biri Suriye'de büyüyen uyuşturucu endüstrisi. Suriye ve komşusu Lübnan son yıllarda baştan captagon olmak üzere çok sayıda yasadışı uyuşturucunun Ortadoğu'ya dağıldığı merkezler haline gelmişti.

ABD ve Birleşik Krallık yönetimi martta 4 Suriye ve 2 Lübnan vatandaşına captagon üretimi ve ticareti yaptıkları gerekçesiyle yaptırım uygulamıştı. Yaptırım uygulanan kişiler arasında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kuzenleri de vardı.


Independent Türkçe, Arab News, AP

DAHA FAZLA HABER OKU