Memur-Sen'den eylem kararı

Ağustos başından bu yana hükümetle zam pazarlığı içerisinde olan Memur Sendikaları Konfedarasyonu, kamu işveren heyetinin son teklifi için "müzakere edilemez" açıklamasını yapmasının ardından bugün için eylem kararı aldı

Fotoğraf: Twitter/ @MemurSenKonf
 

Memur ve memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını belirleyecek Beşinci Dönem Toplu Sözleşmesi görüşmelerinden "çözüm" çıkmamasının ardından Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) eylem kararı aldı. 

Memur-Sen'den yapılan yazılı açıklamaya göre bugün saat 15:00'da iş bırakma eylemi, saat 17:00'da ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde "cüzdan bırakma" eylemi gerçekleştirilecek. 

Memur-Sen'in Twitter hesabından da duyurduğu açıklamaya göre eylem kararı "Başkanlar Kurulu, Genişletilmiş Başkanlar Kurulu, Memur-Sen İl Temsilcileri Toplantısı olmak üzere üç yetki organı İle 8 saat süren istişareden çıkan sonuçlardan ilkini uyguluyoruz" denilerek alındı. 

 


Memur-Sen Başkanlar Kurulu iş bırakma eylemi ve cüzdan bırakma eyleminin gerekçelerini 7 maddede şöyle açıkladı: 

1) Aradan geçen 19 günlük süreye rağmen kamu görevlileri lehine sonuç oluşturma esaslı anlayışı benimsememesi,

2) Taraflar arası eşitlik ilkesiyle uyumlu yaklaşım sergilememesi, 

3) Her biri kamu görevlilerinin sorunlarının tespitine ve çözümüne, haklı istek ve beklentilerinin hayata geçirilmesine imkan sağlayacak toplu sözleşme tekliflerine kayıtsız kalmak odaklı tavır ve uygulamaları,

4) Geçmiş dönem toplu sözleşmelerinde yer alan kazanımları değersizleştirilmesine ve toplu pazarlık kapsamının dışında ilan edilmesine yönelik girişimler,

5) Kamu görevlilerinin özlük, mali ve sosyal haklarına, demokratik sendikal hakları ile çalışma şartlarına dair 5. Dönem Toplu Sözleşme teklifi noktasında pazarlık masasına kapsayıcı ve emeğe değer verici nitelikte herhangi bir teklif sunmaması,

6) 2020 ve 2021 yıllarında kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerine yapılacak artışa ilişkin oran, seyyanen zam tutarı ile refah payı esaslı Konfederasyon teklifine olumlu cevap verilmesi sonucunu doğuracak nitelikte teklif sunmaması ve adım atmaması,

7) Hizmet kolunun kapsamındaki kurumların bütününe ve her birine mahsus tekliflerin ve münhasır kadro, görev, unvan, görev yeri gibi hususlara bağlı olarak masayla sunulan sendika tekliflerine dair genel nitelikte olumsuz bakış sergilemesi. 


Memur-Sen ve Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı Ali Yalçın, Twitter hesabından yaptığı açıklamada müzakere sürecini uzatmak yönündeki taleplerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a ilettiklerini ancak henüz bir yazılı tebliğin gelmediğini söyledi. 


Ne talep edildi, ne teklif geldi?

1 Ağustos'ta başlayan müzakerelerin son karar günü olarak 20 Ağustos tarihi planlanıyordu. 

Son olarak pazar akşamı Bakanlık yetkililerinin Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve heyeti ile yaptığı görüşmeden memurlara 2020'nin ilk ve ikinci altı ayı için yüzde 4, 2021 yılının ilk ve ikinci yarısı için yüzde 3 zam teklif edilmişti.

Hükümetten gelen önceki teklif ise  2020 için yüzde 3,5 + 3, 2021 için yüzde 3 + 2,5'ti. 

Memur sendikalarının talebi ise taban aylığa seyyanen 200 lira zam, bunun yanı sıra, 2020’nin birinci yarısı için yüzde 8, ikinci yarısı için ise yüzde 7 zam şeklindeydi. 

2021’in zam talebini yüzde 6+6 şeklinde açıklayan Memur-Sen, birinci yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı talebinde bulunmuştu.

"Hükümet teklifinde ısrarcı olursa sivil itaatsizlikten kaçınmayacağız"

Pazartesi günü bir basın toplantısı düzenleyen Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, hükümetin pazar günü açıkladığı zam talebi için "Başkanlar Kurulumuz sunulan teklifi; yeni bir teklifin sunulması yönüyle takdir etti fakat yeterli zam oranlarını içermemesi nedeniyle de uzlaşmaya ve müzakereye uygun görmedi" ifadelerini kullanmıştı.

Müzakere sürecinin yetersiz olduğunu da vurgulayan Yalçın şöyle konuşmuştu: 

"Hükümet kamu görevlilerini memnun etmek yerine mağdur etmeyi tercih etmek anlamına gelen tekliflerde ısrarcı olur ve değişikliğe gitmezlerse masadan müzakereyle çıkmayan çözümün, sahadan eylemle çıkması için gereken örgütlü güce sahip olduğumuzu ispatlayacak her türlü yasal sivil itaatsizlik ve sivil inisiyatif seçeneğini kullanmaktan kaçınmayacağımız bilinmelidir."



Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU