Elon Musk Mars'a nükleer atma çağrısını yineledi

Uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in sahibi, Kızıl Gezegen'i nükleer silahlar kullanarak yaşanabilir hale getirmek istiyor

Mars’ın kutuplarında bulunan kuru buz (donmuş karbondioksit) örtüsü Dünya’daki teleskoplardan görülebiliyor (NASA)

Milyarder girişimci Elon Musk, Mars'ı insanların yaşamasına uygun hale getirmek için gezegenin nükleer silahlarla bombalanması yönündeki çağrısını yineledi.  

Mars'ı yaşanabilir kılma fikrini ilk defa 2014'te dile getiren SpaceX şirketinin patronu, gezegenin kutuplarında nükleer bombalar patlatmanın buz örtüsünü eriteceğini ve gezegeni insanların rahatlıkla yaşayabileceği kadar ısıtacağını öne sürmüştü.

ABD'li oyuncu ve TV sunucusu Stephen Colbert'in şovunda konuşan Musk şunları söylemişti:

Tadilat gerektiren bir gezegen. [...] Er ya da geç Mars'ı Dünya benzeri bir gezene dönüştürmek mümkün. Isıtarak. Bir hızlı bir de yavaş yol var. Hızlı yol, kutuplara termonükleer bombalar atmak.

Her ne kadar Colbert tarafından "süper kötü" olarak tanımlanmış olsa da Musk, 5 yılın ardından bu isteğini bir dizi "tweet" ve SpaceX tarafından satılacak yeni tişörtleri duyuyarak hatırlattı.

Hatta Musk, Twitter'daki profil resmini de tişörtlerde gözüken sloganı içeren bir görselle değiştirdi: "Nuke Mars" yani Türkçesiyle "Mars'a Nükleer Atılsın".

 

Plan, nükleer donmuş rezervlerdeki karbondioksiti serbest bırakarak sera etkisiyle Mars yüzeyini ısıtmayı hedefliyor.

Ancak Nature Astronomy'de yayımlanan yeni bir çalışmaya göre "günümüz teknolojisiyle Mars'ı yaşanabilir hale getirmek mümkün değil."

Kaygılardan bir diğeriyse nükleer silahların devasa toz bulutlarını havaya kaldırması ve güneş ışığını engelleyerek, gezegeni ısıtmak yerine daha da soğutabilecek olması.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Musk, şirketlerini finanse etmek için ürün satışı yöntemini ilk kez gerçekleştirmiyor. 2018'de tünel inşası şirketi The Boring Company, finansman sağlamak için sadece 48 saat içinde toplam 5 milyon dolar (yaklaşık 28 milyon TL) değerinde alev silahı satmıştı.

Musk, insan türünün hayatta kalmayı başarabilmesi için tek çözümün kızıl gezegeni kolonileştirmek olduğunu sıklıkla dile getiriyor ve SpaceX günün birinde insanları Mars'a taşımayı umuyor.

Ayrıca Musk, sadece Mars konusunda “iz bırakmış olarak değil, Mars'ta yaşayarak ölmek” istediğini de dile getirmişti.

SpaceX'in internet sitesinde 25 dolara (yaklaşık 142 TL) sattığı tişörtlerden elde edeceği karla böyle bir projeyi hayata geçirebilmesi zor gözüküyor. Bunun yerine, şirket muhtemelen daha yakın vadeli projelerini gerçekleştirmeye öncelik verecek. The Independent, bu konuda görüşlerini almak üzere SpaceX'le iletişime geçti ancak yanıt alamadı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU