Konya Baro Başkanı Aladağ: Sorunları çözmek için masada yer alacağız

Konya Baro Başkanı Mustafa Aladağ, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılacak adli yıl açılış törenine katılacaklarını açıldı. Kararın yönetim kurulu toplantısında alındığını belirten Karadağ, toplantıya katılmayacağını açıklayan baroları da eleştirdi

Fotoğraf: AA

Yargıtay Başkanlığı’nın 2 Eylül’de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştireceği adli yıl açılış törenine 41 baro katılmayacağını açıkladı. Tartışmalar sürerken Konya Barosu da toplantıyla ilgili kararını açıkladı.

Konya Baro Başkanı Mustafa Aladağ yönetim kurulu üyeleriyle toplantı yaptıklarını, istişareler sonucu toplantıya katılma kararı aldıklarını söyledi.

Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni önemli bir çalışma diye niteleyen Aladağ, yasalaşma sürecinde bütün hukukçuların bu çalışmaya destek vermesi gerektiğini söyledi.

Kimseden icazet almaya gitmiyoruz

Konya Barosu’nun bir meslek örgütü olduğunu belirten Aladağ, şunları söyledi:

Avukatların hak ve menfaatlerini korumakla yükümlüyüz. Biz açılış törenine kimseden icazet almaya, brifing almaya gitmiyoruz. Biz, tarafsız ve bağımsız yargıdan yanayız. Temel hak ve hürriyetlerden, cumhuriyetin kazanımlarının korunmasından yanayız. Her zaman olduğu gibi haktan, hukuktan, adaletten ve hukukun üstünlüğünden yanayız. Mesleğin çığ gibi, dağ gibi büyüyen sorunları önümüzdeyken, bu sorunlara da neşter vurulma aşamasındayken bu süreci akamete uğratacak açıklamalardan kaçınmamız gerektiğini düşünüyorum. 

Sorunların ancak masa başında çözülebileceğini söyleyen Aladağ, ‘Aksaklar vardır ancak bu, yine nezaket çerçevesinde, diyalogla, masa başında konuşarak çözülmelidir. Bu nedenle yine masa başında olacağız, yine orada olacağız. Yargı Reform Paketi'nin yeni yasama yılıyla birlikte derhal hayata geçmesi için var gücümüzle, mesleğimiz için yargımız için mücadeleye devam edeceğiz’ dedi.   

Külliyedeki toplantıya neden katıldınız?

‘Tören, yürütmenin başının bulunduğu yerde yapılırsa tarafsızlık, bağımsızlık zedelenir" diyerek toplantıya katılmayacaklarını açıklayan baro başkanlarını da şu sözlerle eleştirdi:

Hukuk Politikaları Kurulu ile bir toplantı yaptınız. O toplantı da yine külliyede yapıldı. Bu toplantıya neden katıldınız? Endişeleri var, haklı oldukları yerler de var. Sonuna kadar kabul ediyorum ancak çözeceksek eğer, makul ve mantıklı olmalı, ana unsurlardan, temel unsurlardan kaçmamalıyız. Paket hazırlanırken hepiniz orada aktif olarak görev aldınız. Hazır tam arifesindeyken, biz birçok şeyi kazanacakken neden burada değilsiniz? Biz yargının bir parçasıysak, eleştirilerimizi yapacağız, yanlış, hatalı uygulamaları dile getireceğiz, konuşacağız ama ısrarlı bir şekilde de doğruyu anlatacağız. Hepimiz, el birliğiyle mücadele etmek, taşın altına elimizi koymak zorundayız. Bu nedenle Konya Barosu adli yıl açılışında, orada olacaktır.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU