Diyarbakırlı seçmenler: Madem kayyum atanacaktı, neden seçim yapıldı?

İçişleri Bakanlığı'nın Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum atamasını, Diyarbakırlı seçmenler değerlendirdi: Halkın iradesi hiçe sayıldı. Demokrasilerde böyle bir uygulama yoktur

Diyarbakır, 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimleri'nden sonra yeniden kayyum ataması ile gündemde.

İçişleri Bakanlığı, "PKK/KCK terör örgütü ve uzantıları; bazı belediye başkanları aracılığıyla belediyelerin imkanlarını illegal amaçlar için kullanmışlardır" gerekçesiyle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Adnan Selçuk Mızraklı'yı görevden alması, kentte tepkiyle karşılandı. 

Diyarbakır kayyumla 2007'de tanıştı

Diyarbakır'da belediyelere kayyum ataması, ilk olarak 2007 yılında merkez Sur İlçesi'nde yaşandı.

28 Mart 2004 tarihinde yapılan seçimlerde Sur Belediye Başkanı olan Abdullah Demirbaş, Beldiye Meclisi kararıyla "çok dilli belediyecilik" uygulamasını hayata geçirmiş, belediye tabelası başta olmak üzere tüm birimlerin kapısına Türkçe, Kürtçe, Ermenice, İngilizce başta olmak üzere 7 dilde yazılar astırmıştı.

Demirbaş’ın yerine dönemin Diyarbakır Valisi Efkan Ala’nın yardımcısı Ahmet Aydın kayyum olarak atandı.

2009 yerel seçimlerine 2 ay kala bu kez kayyım yetkisi Sur Kaymakamı Erdoğan Aydın’a devredildi.

29 Mart 2009’daki yerel seçimlerde Abdullah Demirbaş oyların yüzde 65’ni alarak tekrar belediye başkanı oldu.

AK Parti kayyumu aday gösterdi, HDP kazandı

İkinci kayyum olayı, Eylül 2016'da yaşandı bu kez. Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak PKK/KCK soruşturması kapsamında tutuklanmış, yerine İçişleri Bakanlığı bürokratlarından Cumali Atlilla atanmıştı.

31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti, Atilla'yı aday gösterdi ancak HDP adayı Dr. Adnan Selçuk Mızraklı oyların yüzde 63'ünü alarak başkanlık koltuğuna oturdu. 

Kayyum kararı öncesi seri ev baskınları

İçişleri Bakanlığı'nın bugünkü kararı öncesi dün gece Diyarbakır'da seri ev baskınları yapıldı.

Aralarında Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Murat Eminoğlu, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Mehmet Akdoğan, Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanı Selda Baran ile çok sayıda belediye çalışanı ve HDP/BDP yöneticileri gözaltına alındı.

Sabah saatlerine doğru Büyükşehir Belediyesi, bir önceki kayyum döneminde olduğu gibi barikatlarla kapatıldı.

Olayı protesto etmek isteyen, aralarında HDP'li vekillerin de bulunduğu kalabalık gruba 3 kez TOMA ile müdahale edildi ve basın açıklamasına izin verilmedi.

Seçmenler tepkili: Sandık kurulmasının anlamı kalmadı

İçişleri Bakanlığı'nın görevden alma kararı Diyarbakır'da tepkiyle karşılandı.

Aklima Hanas adlı vatandaş, "Kayyuma karşı tepkimiz var. Biz seçtiğimiz, irademiz olan şahısları geri istiyoruz. Halk olarak ben kayyuma oyumu vermedim. Benim seçtiğim kimse başa gelsin, kayyum geri gitsin" derken, Enver Kaya adlı vatandaş, yaşananların seçilmişlere karşı bir haksızlık olduğunu ifade etti.

 

37bb4c28-7b0b-439a-9096-df22d8c1f99c.jpg
Aklima Hanas / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Kaya, "Bakanlığın kararı halkın iradesini hiçe saymaktır. Bundan sonra seçimin bir anlam ve öneminin kalmadığını düşünüyorum. Belediye başkanı işini yapıyordu, halkın içindeydi. Halkın içinde olan birinin görevden alınması aklın durması demektir. Cumhurbaşkanı'na çağrı yapıyorum. Bu halka bu zulmün yapılmasını istemiyoruz" diye konuştu. 

Nurullah Özaykan adlı vatandaş da kararı halkın iradesine bir saygısızlık olarak değerlendirdi.

 

b3dd87f6-743e-42ac-b54e-49ff2ce8319d.jpg
Nurullah Özaykan / Fotoğraf: Veysi Polat

 

Özaykan, şöyle dedi: "780 bin geçerli oyun 500 bin oyunu alan bir partiyi hazmedememektir. Hükümet zaten istediği şekilde ülkeyi yönetiyor. Demokrasilerde böyle bir uygulama olamaz. Halkın iradesini hiçe saymaktır, saygısızlıktır. O zaman 500 bin seçmeni de bu kentten alıp götürsünler. Demokrasilerde böyle bir uygulama olamaz." 

Abdullah Keser adlı vatandaş, "Hoş karşılamıyoruz. Halk seçmiş, halkın iradesine saygı duyman lazım. ama maalesef. O zaman neden seçim yapılıyor ve millet rahatsız ediliyor" diye konuştu. 

 

abdullah keser.jpg
Abdullah Keser / : Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Murat Ataç ise, "Böyle bir kararı beklemiyoruz. Halkın iradesine saygı duyulması lazım. Madem kayyum gelecekti neden seçim yapıldı" diye konuştu.

 

murat ataç.jpg
Murat Ataç / Fotoğraf: Independent Türkçe 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU