Mahkemeye çıkan Sudan'ın devrik lideri Beşir: Bana gelen hediye paraları hayır işlerinde kullandım

"Yolsuzluk, yasa dışı mal edinmek ve döviz bulundurmak" suçlamalarıyla yargılanan Ömer el Beşir'in mahkemesi 24 Ağustos'a ertelendi

2

Ömer el Beşir, duruşmaya demir kafes içinde katıldı / Fotoğraf: AFP

Eski Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir, "yasa dışı mal edinmek" suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşması için yoğun güvenlik önlemleri arasında başkent Hartum'daki mahkemeye getirildi.

Yolsuzluk, yasa dışı mal edinme gibi suçlamalarla hakim karşısına çıkan Beşir, savunmasında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından kendisine 25 milyon dolar bağışlandığını, ancak bunun devletle bir ilgilisinin olmadığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beşir, kendisine hediye olarak gönderilen parayı hayır işlerinde kullandığını ifade etti.

Elindeki tüm parayı Askeri Geçiş Konseyi (AGK) Başkanveliki Abdurrahim Daglo’ya teslim ettiğini aktardı.

Beşir’in savunmasından:

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Halife bin Zayid bir zarfta bana bir milyon dolar bağışladı. Bu parayı harcamadım çünkü bu hoşnut olmadığım bir yöntem. Parayı kime verdiğimi de söylemeyeceğim.

Hediye olarak gelen paralar hayır işlerinde harcandı. Miktarını bilmiyorum. Bu paranın benim harcadığıma dair bir kayıt da bulunmamaktadır.

(Evinde bulunan paralarla ilgili) Bu paranın devletle bir ilgisi yok. Bu paranın bir kısmı bana Suudi Prens Muhammed bin Selman tarafından Ofis Müdürü Taha Osman aracılığıyla verilmiştir. Bu da 25 milyon dolar civarında.

Kafura’da bir adet evim ve arsam bulunuyor. Eşimin bir dairesi ve arabasını satarak bir miktar parayla aldığı iki tane arazisi bulunmaktadır.

Tüm paramı Askeri Geçiş Konseyi Başkanvekili Abdurrahim Daglo’ya teslim ettim.


Devrik liderin mahkemesi 24 Ağustos’a ertelendi.

Eski Devlet Başkanı Beşir, "yolsuzluk, yasa dışı mal edinmek ve döviz bulundurmak" suçlamalarıyla yargılanıyor. 

Beşir'in duruşması 31 Temmuz'da güvenlik gerekçesiyle, 17 Ağustos'ta ise Anayasal Bildiri Anlaşması nedeniyle iki kez ertelenmişti.

Daha önce savcılar, Ömer El Beşir'in evinde 130 milyon doları aşkın nakit para bulunduğunu ve devrik liderin kara para aklama suçlamasından da soruşturulacağını açıklamıştı.

Sudan’da, 19 Aralık 2018'de ekonomik kriz nedeniyle başlayan gösterilerin, hızla rejim karşıtı eylemlere dönüşmesinin ardından ordu, 11 Nisan'da yönetime el koyduğunu açıklamış ve 30 yıllık Ömer el Beşir dönemi sona ermişti.

Beşir, darbenin ardından ev hapsinde tutulduğu devlet konuk evinden 17 Nisan'da başkent Hartum'daki Kuber Hapishanesine nakledilmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU