İdlib güneyindeki kriz çözülmezse TSK kuşatma altında kalacak

Astana Mutabakatı'ya kurulan TSK gözlem noktası kuşatma tehlikesiyle karşı karşıya. Bölgede 200 bin sivilin dünyayla bağlantısı kesilebilir. Türkiye Rusya nezdinde Esad güçlerini uyardı

1

İdlib'deki son durum / Harita: Independent Türkçe

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Astana Mutabakatı kapsamında İdlib'de kurduğu 9 numaralı gözlem noktasına takviye amacıyla giden 28 araçlık bir askeri konvoy Suriye hava kuvvetlerine ait bir savaş uçağı tarafından durdurulmak istendi.

Suriye ordusu ve orduya yardım eden milis güçlerin telsizlerinden geçen konuşmalarda, bu konvoyun Han Şeyhun'a yaklaştırılmaması için girişimlerde bulunulması talimatı verildiği anlaşılıyor.

Stratejik otoyolda strateji oyunları

9 numaralı gözlem noktası İdlib güneyindeki Morek ilçesinde konuşlu.

Konvoyun Morek'e ulaşması için Halep-Şam Uluslararası Otoyolu'nu (Ya da bilinen diğer meşhur ismiyle M5 otobanı) kullanması gerekiyor. Bu da  Han Şeyhun'u geçmesi demek.

Suriye Ordusu ve Rusya Hava Kuvvetleri'nin ortaklaşa başlattıkları operasyonun bu aşamadan sonraki ilk hedefi ise Han Şeyhun ilçesini ele geçirmek. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu da M5 yolunu kapatmaktan geçiyor. Ancak bu çatışmanın yansıması sadece bir yolu ele geçirmekten ibaret değil.

2017 yılında kimyasal silahlarla saldırı düzenlenen ve çoğu çocuk (tamamı sivil) 100'e yakın insanın hayatını kaybettiği Han Şeyhun bu bakımından Suriye İç Savaşı'nın sembol beldelerinden biri. Birleşmiş Milletler, bu kimyasal saldırının Şam yönetimi tarafından gerçekleştirildiğini kabul etse de uluslararası kamuoyu herhangi bir girişimde bulunmadı.

TSK, Han Şeyhun dışında bekliyor

Aradan geçen 2 yılın sonunda Suriye rejimi açısından Han Şeyhun'u ele geçirmek sadece bir adım uzaklıkta. Rejim güçleri ilçeyi almak için yeni bir saldırı dalgası başlatmış durumda. TSK konvoyu ise Han Şeyhun dışındaki Hiş köyünde bekliyor. Hareket etmesi halinde savaşın içine dalmış olacak.

Türkiye, Rusya nezdinde rejim güçleriyle temasa geçtiği ve uluslararası mutabakatla kurulan bu gözlem noktasına veya bölgeye giden askeri personele bir zarar gelmesi durumunda sert bir cevap vereceğini söyledi ancak savaş gözlem noktasının hemen yakınında yaşanıyor. 

Suriye kuzeyinde ABD ile Türkiye ortaklığındaki Güvenli Bölge'ye yönelik hazırlıklar kaygan zeminine rağmen devam ediyor ve tam da bu süreçte Türkiye İdlib'deki çözülmesi en zor krizlerden biriyle karşı karşıya. 

200 bin sivil ve TSK gözlem noktası kuşatma altında kalabilir

Eğer diplomatik temaslar sonuç vermez ve Suriye/Rusya ortaklığındaki operasyonla Han Şeyhun ele geçirilirse gözlem noktasının içinde bulunduğu alan da 200 bin siville birlikte kuşatma altına girmiş olacak. 

Tüm bunlarla beraber Türkiye'nin Morek'teki gözlem noktasını 10 km kuzeye çekebileceği veya Han Şeyhun kuzeyine yeni gözlem noktaları kurabileceği belirtiliyor.

Ancak sahadaki gelişmeler ve askeri harekatın bu boyutta devam etmesi yakında Suriyeli, Rus ve İranlı asker ve milislerin yeni noktaya da ulaşabileceğini gösteriyor.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU