NASA, 45 yıllık Voyager 2'yi "hackledi"

Voyager'lar Güneş Sistemi'nin dışına çıkan ilk insan yapısı nesneler olarak biliniyor

2018'de güneş sistemini terk eden Voyager 2, Dünya’dan yaklaşık 19 milyar 895 milyon kilometre uzaktaki Tavus Takımyıldızı'na doğru ilerliyor (NASA)

NASA, uzaydaki çalışmalarını 45 yılı aşkın zamandır sürdüren uzay aracı Voyager 2'yi "hackledi".

Uzmanlar, Voyager 2'deki bir sistemi değiştirerek uzay aracına fazladan güç verilmesini sağladı. Böylece uzay aracındaki bilimsel cihazlardan birini gelecek sene kapatma planının rafa kaldırılması hedefleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NASA Jet İtki Laboratuvarı'nın dün yaptığı açıklamaya göre voltajın düşmesi halinde cihazları korumak için tasarlanmış güvenlik mekanizması değiştirildi. Bu mekanizmadaki güç, Voyager 2'deki radyoizotop termoelektrik jeneratöre yönlendirildi. Böylece uzay aracındaki 5 cihazın da 2026'ya kadar çalışabileceği açıklandı.

NASA emektar uzay aracında voltajın artık sıkı bir şekilde kontrol edilemeyeceğini ancak elektrik sisteminin yıllardır pek sorun çıkarmadığını bildirdi. 

Bu adımın başarılı olması halinde aynı değişikliğin Voyager 1'de de yapılması planlanıyor.

Jet İtki Laboratuvarı'nda Voyager'larla ilgilenen Linda Spilker şöyle konuştu:

Uzay araçlarının gönderdikleri bilimsel veriler, Güneş'ten uzaklaştıkça daha değerli hale geliyor. Bu nedenle mümkün olduğunca çok sayıda bilimsel aleti çalıştırmak istiyoruz.

Dünya'dan en uzak uzay araçları unvanına sahip Voyager'lar, 1977'de ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Üssü'nden fırlatılmıştı. Uzay araçlarının 5 yıl boyunca Jüpiter, Satürn ve iki gezegenin uydularını araştırması planlanıyordu. 

Görevler tamamlanınca ve arıza yaşanmayınca NASA, uzay araçlarının Güneş Sistemi'nin uzaklarına göndermişti. Voyager 1, Güneş Sistemi'ni 2013'te, Voyager 2 ise 2018'de aştı

 

Independent Türkçe, NASA, Gizmodo

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU