Diyarbakır, Van ve Mardin Belediye Başkanlarının görevden alınması için kim, ne dedi?

HDP'li Ahmet Türk, Adnan Selçuk Mızraklı ve Bedia Özgökçe Ertan'ın yerine kayyum atanması kararı, gündemin ilk sırasında yer aldı. Millet iradesinin yok sayıldığını savunanlar da oldu, HDP'nin teröre destek verdiği gerekçesiyle kararı haklı bulanlar da

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde Ahmet Türk yüzde 56, Adnan Selçuk Mızraklı yüzde 63 , Bedia Özgökçe Ertan ise yüzde 54 oyla HDP’den belediye başkanı olmuştu / Kolaj: Independent Türkçe

Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlarının İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınmasının yankıları sürüyor.

Siyasetçilerden sanatçılara pek çok isim, yaşananları “hukuk dışı” olarak yorumlayıp, millet iradesinin yok sayıldığını savunurken, karara destek verenler de oldu.

HDP: Bu yeni ve açık bir siyasi darbedir, susmayın, susmak onaylamaktır

İçişleri Bakanlığı'nın kararı sonrası toplanan HDP Merkez Yürütme Kurulu, “Susmayacağız, durmayacağız..." başlıklı yazılı bir açıklama yaptı.

"Bu yeni ve açık bir siyasi darbedir" diyen kurul, “Kürt halkının siyasi iradesine karşı açık ve düşmanca bir tutum” izlendiğini öne sürdü.

Açıklamada, “Bu iktidara karşı bütün meşru ve demokratik mücadele yollarını kullanmak hem anayasal hem de evrensel hukuktan kaynaklanan tartışılmaz bir haktır. Demokrasiyi ancak demokrasi güçlerinin ortak ve kararlı mücadelesi ile kazanabiliriz. Türkiye’nin her bir köşesinde 31 Mart ve 23 Haziran’da oy kullanmış, AKP-MHP ittifakının kaybetmesi ve demokrasinin kazanması için çalışmış olan herkese çağrımızdır. Bu sadece HDP’nin ve Kürt halkının sorunu değildir; tüm Türkiye halklarının, tüm demokrasi güçlerinin ortak sorunudur. Susmayın, susmak onaylamaktır” denildi.

 

 

Saliha Aydeniz: Bu ülkenin adaletinin, hukukunun geldiği yer

HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz ise Twitter’dan yaptığı paylaşımda Büyükşehir Belediyesi önünde çektiği videoya yer verdi.

Aydeniz,  “Emniyet Şube Müdürü'nün Belediye Eş Başkanımızın görevden alındığını sözlü ifade etmesi bu ülkenin adaletinin, hukukunun geldiği yeri işaret ediyor” dedi.

 

Garo Paylan: Sustukça sıra Ankara’ya da, İstanbul’a da gelir...

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da sosyal medya paylaşımında “Dört ay önce halkın ezici çoğunluğuyla geri aldığımız Diyarbakır, Van, Mardin belediyelerine yine kayyım atadılar. Halkın iradesine yapılan bu alçakça darbeye karşı bütün siyasi partiler ve toplum tepki vermelidir” diyerek yaşananlara tepki gösterilmesi gerektiğini savundu. Paylan, aksi takdirde sıranın Ankara ve İstanbul’a da geleceğini öne sürdü.

 

 

Kurtulan: Hukuk dışı

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan de 3 belediyeye kayyum atanmasının hukuk dışı olduğunu savundu. Kurtulan, “Hepimiz bu mevcut bölgelere dağılacağız, bu yerlere gidip sahip çıkmayı planlayacağız” dedi.

Fatma Kurtulan sözlerini şöyle sürdürdü:

Belediyelerimize dair bir dönem KCK operasyonları adı altında operasyonlar oldu, el koymalar oldu. Yeniden belediyeler alındı. Yeniden kayyumlar atandı. Artık seçimde alınamayan sonuç hile, hurdayla, gasp edilen KHK’larla alınıyor.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

CHP’den kayyum tepkisi

İçişleri Bakanlığı’nın Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanlarını görevden alıp yerlerine kayyum atanmasına HDP’nin yanı sıra CHP’den de pek çok isim tepki gösterdi.

Aralarında Faik Öztrak, Özgür Özel, Canan Kaftancıoğlu, Mehmet Bekaroğlu, Sezgin Tanrıkulu ve Ali Şeker'in bulunduğu isimler Twitter’dan paylaşım yaparak, yaşananların demokrasiye aykırı olduğunu savundu.

Öztrak: Seçilmiş Başbakan Ahmet Davutoğlu zorla istifa ettirildiğinde de bu tavrı gösterdik

CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak; Diyarbakır, Mardin ve Van Belediye başkanlarının görevden uzaklaştırılmalarına ilişkin “Seçimle gelen seçimle gider, kayyumla gidecekse sandık anlamını yitirir” dedi.

Öztrak, HDP'li 3 Belediye Başkanının görevden alınmasının hukuki değil siyasi bir karar olduğunu savundu.

Terörle mücadele gibi milli bir meselenin, milli iradeye baskı ve vesayet uygulamanın siyasi aracı haline gelmemesi gerektiğini söyleyen Faik Öztrak, bu durumu “terörün değirmenine su taşımak” olarak yorumladı.

Öztrak: Demokrasilerde kural son derece açıktır, seçimle gelen, seçimle gider

“Demokrasilerde seçimle gelen, seçimle gider” diyen CHP Sözcüsü, “Seçimle gelen kayyumla giderse sandık anlamını kaybeder” şeklinde konuştu.

Adalet temelli vicdan siyaseti yaptıklarını belirten Öztrak, AK Partililere seslendi:

Bu ülkenin seçilmiş Başbakanı Ahmet Davutoğlu zorla istifa ettirildiğinde de, sandıktan çıkmış Ak Partili Belediye Başkanları istifaya zorlandığında da Cumhuriyet Halk Partisi olarak o gün de bugünkü tavrımızı aynen gösterdik, Erodğan’ın merhametsiz zulüne her zaman zulmüne karşı çıktık.

Öztrak: Millet iradesiyle inatlaşılmaz, 31 Mart’tan sonra yaşadıklarımız bunu ortaya koymuştur

“Sandık hukukuna vurulan her darbe Türkiye’ye vurulmuş darbedir” diyen CHP Sözcüsü sözlerini şöyle sürdürdü:

Sandığın namusuna yeni bir Saray darbesi yapıldı. Erdoğan'ın merhametsiz zulmüne her zaman karşı çıktık. Millet iradesiyle inatlaşılmaz

Özel: AKP faşizmi

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise Twitter’dan yaptığı açıklamada AK Parti’nin demokrasi yerine faşizmi seçtiğini savundu. Özel paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Son yol ayrımındaki AKP iktidarı yine demokrasiyi değil faşizmi seçti. Büyük çoğunlukla halkın tercih ettiği belediye başkanlarını görevden almak iktidarın kendi varlığını tartışmaya açmasıdır. Seçimle gelen artık seçimle gitmiyorsa iktidarı elinde tutan darbecidir faşisttir!”

 

 

Kaftancıoğlu: Halk iradesine bir darbe daha

Twitter’dan açıklama yapan bir diğer isim de CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu oldu. 3 Belediye Başkanının görevden alınıp yerlerine kayyum atanmasının hukuka aykırı olduğunu öne süren Kaftancıoğlu, millet iradesine darbe vurulduğunu savundu. Canan kaftancıoğlu tepkisini, "Birileri ileri demokrasi demişti değil mi?" sözleriyle dile getirdi.

 

Bekaroğlu: İBB seçimlerini kazanmak İçin terör gerekçesi ile kırmızı bültenle aranan Osman Öcalan’ı TRT’ye çıkaran AKP iktidarının Belediye başkanlarının 4,5 ayda yetör suçlarını tespit edip görevden alması inandırıcı değil

 

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu ise sosyal medya paylaşımlarında "Bunun anlamı sadece demokrasinin iptal edilmesi değil, aynı zamanda halkın meşru siyasetten umudu kesmesinin istenmesidir" dedi. Bekaroğlu, Osman Öcalan’ın TRT Kurdi kanalında yayına çıkarılmasına değindi:

 

Şeker: Kayyumlar demokrasinin içine etme pahasına lüks tuvaletlerine kavuştu, bunu adı ileri demokrasi değil, ileri faşizm

Twitter'dan paylaşımda bulunan isimlerden biri de CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker oldu.

Şeker yaşananları "19 Ağustos darbesi" olarak yorumladı, kayyum döneminde Diyarbakır Sur İlçe Belediyesi makam odasına yaptırılan "kral banyosu"na vurgu yaptı.

Ali Şeker, "Bunun adı ileri demokrasi değil, ileri faşizm. Amaç ille de barış diyenlere nefes aldırmamak" dedi. 

 

 

Soyer:  Bugünkü kayyum atamaları bu tutumun ve demokrasiden uzaklaşmanın göstergesidir, bu tutumun panzehiri dayanışmadır

Yaşananlara karşı birlik çağrısı yapan İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise "Bu tutumun panzehri dayanışmadır. Dayanışma milletin iradesinin korunmasını ve milli egemenliğin tesisini sağlayacaktır" dedi.

 

Saadet Partisi'nden tepki

Saadet Partisi (SP) Genel Başkan Yardımcısı Birol Aydın da 4 ay önce seçime girip kazanan isimlerin görevden alınmasını eleştirdi.

 

 

"Diyarbakır, Mardin ve Van'da halkın iradesine ipotek konulmuştur" diyen Aydın, hükümetin "siyasetin legal olmayan aktörleri ile pazarlık yapmakta sakınca görmediğini" öne sürdü. 

Kati Piri: Sırada Ankara ve İstanbul Belediye Başkanlarını görevden almak mı var?

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Raportörü Kati Piri, HDP'li 3 Belediye Başkanının görevden uzaklaştırılmasını eleştiren isimler arasında yer aldı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kayyum atamalarına tepki gösterdiği tweet’i paylaşan Piri, Türkiye’de demokratik yolla seçilen her belediye başkanının imamoğlu'yla aynı görüşte olduğunu savundu.

Kati Piri, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, Mardin, Diyarbakır ve Van’ın Kürt Belediye Başkanlarının görevden alınmalarını eleştiriyor. Sanırım Türkiye’de demokratik yolla seçilen her belediye başkanı aynı düşüncededir (bunu söyleme cesareti göstermese de)” yorumunu yaptı.

Piri, bir diğer tweet'inde ise halkın iradesine saygı gösterilmediğini savundu, sıranın Ankara ve istanbul'a da gelebileceğini öne sürdü.

“Diyarbakır, Mardin ve Van Belediye Başkanları seçimlerden 5 ay sonra ‘terör suçlamasıyla’ görevden alındı. Yeniden. Halkın iradesine sıfır saygı. Sırada ne var? Ankara ve İstanbul Belediye Başkanlarını görevden almak mı?

 

Güneştekin: Seçimle yani halkın oylarıyla gelmiş insanları görevden almak ülkeyi içinden çıkılamayacak karanlık günlere sürükler

Sanatçı Ahmet Güneştekin de kayyum kararına ilişkin "Seçimle yani halkın oylarıyla gelmiş insanları görevden almak ülkeyi içinden çıkılamayacak karanlık günlere sürükler" yorumunu yaptı. 

Paylaşımında #kayyum etiketine de yer veren Güneştekin, "Bu demokrasi ayıbı bizi dünyaya karşı savunmasız hale getirecek" dedi. 

 

 

Kayyum kararına destek verenler

Diyarbakır, Mardin ve Van Belediye Başkanlarının görevden alınmasına destek verenler de vardı.

MHP lideri Devlet Bahçeli, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu arayarak, Diyarbakır, Van ve Mardin belediyelerine kayyum atanması dolayısıyla desteğini iletti.

Perinçek: HDP'ye belediye Mehmetçiğe kurşundur 

Bir destek de Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'ten geldi.

Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) belediye vermenin Mehmetçik'e atılan kurşun olduğunu savunan Perinçek, HDP'nin kapatılması gerektiğini öne sürdü.

 

 

Destici: Hükümet bunu görmezden gelse idi, asıl o zaman hata yapmış olurdu

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici de kayyum kararına destek verenler arasında yer aldı.

Destici, "Terörün tüm unsurlarına karşı dışarda ve içerde topyekun mücadele" kapmasında bu kararın verdilğini savunarak "Demokrasiye evet, teröre hayır" paylaşımında bulundu. 

BBP Genel Başkanı, hükümetin bu görevden almaları yapmaması halinde asıl o zaman hata yapmış olacağını savundu.

 

 

 

Türkkan: Bu zihniyetin PKK kadar tehlikeli olduğuna inanıyorum

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan ise Van'da atanan kayyumun Atatürk fotoğrafını indirdiği görüntülere ilişkin "Bu zihniyetin PKK kadar tehlikeli olduğuna inanıyorum" açıklamasını yaptı.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU