Hindistan'da "İnek kestiler" iddiasıyla başlayan gerilimde son durum: Meğer yedikleri inek eti değilmiş

Hindistan’da Müslüman ve Dalitlere ülkede kutsal sayılan ineği kestikleri iddiasıyla gösterilen tepkilerin ardından başlatılan inceleme sonuçlandı

The Times of Indıa’nın haberine göre merkezi Haydarabad’da bulunan Ulusal Et Araştırma Merkezi (NRCM) tarafından 2014-2017 yılları arasında ülkenin dört bir yanından toplanan inek eti örnekleriyle yapılan araştırmada kesilen etlerin yalnızca yüzde 7’sinin inek eti olduğu, geri kalan yüzde 93’ünün boğa eti olduğu ortaya çıktı.

Raporda DNA analizi yapılan 112 et örneğinden yalnızca sekiz örneğin dana eti olduğu, diğerlerinin boğa ve manda etinden yapıldığı belirtildi.

Örnekler Uttar Pradesh, Maharashtra, Bihar, Karnataka, Kerala, Madhya Pradesh, Pencap, Chhattisgarh, Goa, Andhra Pradesh ve Telangana'dan gelen polis ve hayvancılık departmanları tarafından toplandı.

 

 

Merkezi Haydarabad’da bulunan Ulusal Et Araştırma Merkezi (NRCM) Hindistan Tarım Araştırmaları Konseyi (ICAR) şemsiyesi altında çalışmalar yapan et araştırma enstitüsüdür.

İstatistik kurumu IndiaSpend'e göre, 2012'den beri toplam 88 ineğe bağlı şiddet olayı yaşandı. Bu olaylarda toplam 33 kişi hayatını kaybetti.

Muhalefet ve çeşitli STK'lar, “inek katliamı” suçlamalarının Müslümanları ve Dalitleri hedef almak için kullanıldığını iddia etti.

Hindistan’da 1976’dan beri inek kesimi yasak. Ayrıca Hindistan Halk Partisi (BJP) hükümeti, Müslümanlara ve Dalitlere karşı şiddetin artmasına neden olan sığır eti tüketimini de yasaklamıştı. Yasak, çiftçileri ve kırsal ekonomiyi olumsuz etkilemişti.

Dalitler kimdir?

Dalitler Hindistan’ın en alt tabakası olarak biliniyor. Dalit kelimesi, Hindistan’da ‘dokunulmaz’ anlamına geliyor. Dalitlere, “dokunulmazlar” denilmesinin nedeni, tuvaletlerin (elle) temizlenmesi, ölenlerin gömülme işlemi, hayvanların bakımı gibi diğer kasıtlarda bulunan Hinduların iğrendiği ve aşağılayıcı bulduğu işlerin yaptırılmasıdır.

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU