Çaresizliğin geldiği nokta: Günlerdir denizin ortasında bekleyen göçmenler İtalya’ya yüzerek varmaya çalıştı

Open Arms’ın kurucusu Oscar Camps, “Günlerdir uyarıyoruz, çaresizliğin de sınırı var” dedi

Güney Avrupa ülkesi İtalya’da limana çıkmalarına günlerdir izin verilmeyen bazı göçmenler yüzerek karaya ulaşmaya çalıştı.

İspanyol kurtarma örgütü Open Arms’ın kurucusu Oscar Camps’in paylaştığı görüntüler, turuncu renkte yelekler giymiş 4 göçmenin kurtarma gemisinden denize atladığını ve mürettebatın göçmenleri geri getirmek için peşlerinden gittiğini gösteriyor.

Camps, “Günlerdir uyarıyoruz, çaresizliğin de sınırı var” dedi.

Paylaştığı videoda Camps, Open Arms’ın kendisini İtalyan hükümetiyle göçmenleri kurtarma kuruluşları arasında yaşanan yeni bir tartışmanın merkezinde bulmasının ardından gemilerindeki ortamın daha da gerginleştiğini söyledi.

Akdeniz’de 26 gündür arama ve kurtarma operasyonları yürüten gemi, ilk kurtarma çalışmasını 17 gün önce gerçekleştirmişti.

Open Arms ekibi İtalyan sularına varışlarında, denizde mahsur kalmış 147 göçmeni gemilerine almıştı. Son birkaç gün içinde İtalyan sahil güvenlik gemileri, aralarında hastaların yanı sıra 27 küçük çocuğun bulunduğu 40 göçmeni Lampesuda adasına çıkarmıştı.

Bununla birlikte ülkenin aşırı sağcı İçişleri Bakanı Matteo Salvini, Open Arms’ın Lampesuda’ya demir atmasını yasaklamış ve bu durum geminin İtalyan sahillerine yakın bir noktada günlerce engellenmesine yol açmıştı.

 

 

İspanya çıkmaza giren sorunu çözmek için Open Arms’ın göçmenleri karaya çıkarmak için güney limanı Algeciras’ı kullanmasını teklif etti.

İspanya’nın geçici Başbakanı Pedro Sanchez’in ofisinden yapılan açıklamada, bu önerinin teknedeki “acil durumu” ve Open Arms’ın limana yanaşmasını reddeden Salvini’nin verdiği “akıl almaz karşılığı” gösterdiği belirtildi.

Ne var ki Algeciras, geminin şu an bulunduğu konumdan deniz yolculuğu açısından 5 ya da 6 gün uzaklıkta yer alıyor. Kurtarma grubu henüz nihai kararını vermemiş olsa da Open Arms yetkilileri teklifi kabul etmenin tehlikeli sonuçları olabileceğini vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Open Arms sözcüsü Laura Lanuza, “Kaygı var ve kısa süreli şiddet vakaları yaşanıyor. Kontrolü sağlamak daha da zorlaşıyor (…) İmkanlarının en son noktasına gelmiş bu insanlarla 6 gün boyunca denizde yol almak çılgınlık olur. Sağlıklarını ve yaşamlarını tehlikeye atamayız” dedi.

Salvini daha önceki açıklamalarında geminin İtalyan sularını terk edip İspanya’ya gitmesini istemiş ve paylaştığı bir tweet’te Open Arms gemisinin “sırf kendisini ve İtalya’yı kışkırtmak için” Lampesuda açıklarında demirlediğini iddia etmişti.

İtalya’da bir idare mahkemesi çarşamba günü aldığı kararda Salvini’nin geminin ülke sularına girişine getirdiği yasağı “durumun istisnai ciddiyeti ve aciliyeti” nedeniyle askıya almıştı.

Söz konusu yasağın uluslararası hukuku ihlal ettiğine hükmeden mahkeme, “denizde kurtarılmış ve yardıma muhtaç bu insanlara hemen el uzatılması” çağrısı yapmıştı.

Salvini ise İspanya ve diğer 5 ülkenin göçmenleri kabul etme teklifine rağmen gemideki yolcuların Lampesuda’da karaya çıkmasını yasaklayan yeni bir karar almıştı.

Oscar Camps paylaştığı tweet’te şu ifadeleri kullandı:

17’si gemide 134 kişiyle beklemekle geçen 26 günlük görev süresinin ardından bir mahkemeden lehte karar çıktı ve 6 ülke (yolcuları) ağırlamaya istekli. Gemideki durum sürdürülemez haldeyken bizden Akdeniz’in en uç limanı Algeciras’a 5 gün daha alacak, yaklaşık bin 530 kilometrelik deniz yolculuğu yapmamızı mı istiyorsunuz?

Open Arms kuruluşu, Salvini’nin, gemilerindeki 107 göçmeni “yabancı düşmanı ve ırkçı propagandası” için kullandığını savunuyor.

Son anlaşmazlık, Salvini’nin geçen hafta partisi Lig’le (Lega) 5 Yıl Hareketi (M5S) arasındaki koalisyon hükümetiyle işbirliğine son verme çabası ve İtalya’yı siyasi bir krizin eşiğine getirmesinin ardından yaşandı.

AP’den yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU