Arada kalan Abramoviç'in hikayesi: Ne barışı sağlayabildi ne servetini kurtarabildi

Rus oligark görüşmelerin çökmesinin ardından esir takaslarında rol oynuyor

Roman Abramoviç zamanının çoğunu Soçi, İstanbul ve Tel Aviv arasında geçiriyor (Reuters/Arşiv)

Roman Abramoviç, 22 Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşının ardından hem çatışmaları durdurmak hem Batı'daki itibarını zedelememek hem de 15 milyar dolarlık servetini kurtarmak için hamleler yaptı.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Batı'da Rus oligarkın servetinin çoğuna yaptırım uygulandığına dikkat çekti. Gazeteye göre Batılı yetkililer bir yandan da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yakın ilişkisi sebebiyle Abramoviç'in barış görüşmelerinin önünü açabileceğini umuyordu. 

Batılı yetkililer düşüncesini değiştirdi

Ancak görüşmelerin çökmesiyle Ukraynalı, ABD'li ve Avrupalı yetkililer, Abramoviç'in diyalog kurulmasında önemli rol oynayabileceği düşüncesinden geri adım attı. 

Abramoviç ise barış görüşmelerin başarısız olmasının ardından iki ülke arasında esir takası, Ukrayna'dan tahıl ve Rusya'dan amonyak sevkiyatını kolaylaştırmak için çabalıyor.

ABD'de yetkililer, Abramoviç hakkındaki fikirlerinde giderek daha kararsız hale geldiğini ifade etti. Zira Washington, müttefikleri Birleşik Krallık (BK) Kanada ve Avrupa'nın aksine işinsanına yaptırım uygulama kararını şimdiye kadar erteledi. 

Bununla birlikte Ukrayna da Abramoviç'i yaptırım listesine alsa da bu kararın uygulanması bütün savaş esirleri iade edilene kadar ertelendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Abramoviç'in Moskova ve Kiev arasındaki görüşmelerde yer alabileceğini ancak müzakerenin ilk turlarındaki arabulucu rolünü kaybettiğini vurguladı.

Abramoviç, Ukrayna'da yakalanan Britanyalı ve ABD'li askerlerin Eylül 2022'de Rusya'dan gönderilmesine yardım ettiğinde milyarder işinsanından savaşan iki ülke arasında aracı olan bir isme dönüştü. Ancak oligark bir yandan da Ukrayna'nın yeniden inşası için pek servetine el konmaya çalışılmasıyla mücadele ediyor.

Örneğin Birleşik Krallık'ın denizaşırı topraklarından Jersey'de Kraliyet Mahkemesi, Abramoviç'in 7 milyar dolarına Nisan 2022'de geçici olarak el koymuştu. Konu hakkında bilgisi olan bir yetkili, yargının bu parayı Ukrayna'da kullanmak istediğini söyledi.

Kanada da Abromoiç'in 26 milyon dolarına el koymayı planlıyor. 

Abramoviç ise Britanyalı futbol kulübü Chelsea'nin satışından elde ettiği geliri Rusya - Ukrayna savaşının mağduru sivillere bağışlayacağını açıklamıştı. 

WSJ: Abramoviç arka kanal diplomasisinde başarılı

Haberde Abramoviç'in barış görüşmelerinde ilerleme kaydememesine rağmen başka hiçbir Rus işinsanının ya da diplomatın arka kanal diplomasisinde bu kadar başarılı olamadığını yazdı.

Kremlin'e yakın kaynaklar, Abramoviç'in hem Putin hem de Ukrayna ve müttefikleri tarafından kabul edilebilir bir aracı olmayı sürdürdüğünü söyledi.

Öte yandan Moskova, Abramoviç'in hiçbir zaman Putin'in resmi temsilcisi olmadığını savunuyor.
 


Ancak oligarka ve Kremlin'e yakın kaynaklar, Abramoviç ve Putin'in savaşından başından bu yana bizzat görüştüğünü ve birkaç telefon görüşmesi yaptığını iddia etti. Kaynaklar, Abramoviç'in, Putin'in özel kalem müdürü Anton Vaino'yla doğrudan bir telefon hattına daha sahip olduğunu da öne sürdü. İddiaya göre Abramoviç, Ukrayna'nın görüşlerini doğrudan Putin'e iletiyor. Kremlin'in fikirlerini de doğrudan Kiev'e aktarıyor. Bir yandan da esir takaslarına yardım ediyor.

Batılı yetkililer, Abramoviç'in bu uğraşının hakkındaki yaptırımların kaldırılması için olduğunu düşünüyor. Ancak oligarka yakın kişiler, Abramoviç'in insan kurtarmak ve bölgede koşulları iyileştirmek istediğini savundu. 

Milyarder işinsanı, savaşın başlamasının ardından servetini korumak için adımlar attı. ABD Adalet Bakanlığı belgelerine göre değeri milyarlarca doları bulan mal varlığı, Abramoviç'in çocuklarına devredildi. 

Ayrıca oligarka ait merkezi Karayipler'deki Britanya Virjin Adaları'nda yer alan Norma Investments'ın 24 Şubat'ta tamamen işinsaının "sağ kolu" David Davidoviç'e satıldı.

ABD'li yetkililer, olgiarka yaptırım uygulansa bile servetinin çoğunu dondurabileceklerine dair şüpheli. Zira çünkü şu anda servetin çok az bir bölümü doğrudan Abramoviç'e ait.

 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, BBC

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU