İtalya’yı aşırı sağın bayraktarı Salvini’den kim kurtaracak?

Gözler güven oylaması için 20 Ağustos’ta yapılacak Senato Genel Kurulu toplantısına çevrilirken, eski Başbakan Renzi siyasi rakiplerine “husumeti bir kenara bırakıp ülkeyi Salvini’den koruyalım” mesajı verdi

Salvini'nin anketlere yansıyan yükselişinin, aşırı sağcı liderin hükümet ortaklarına rest çekmesinde etkili olduğu belirtiliyor (AFP)

İtalya bu yaz Avrupa’yı etkisi altına alan sıcak hava dalgalarının yanı sıra aşırı sağcı Matteo Salvini’nin başını çektiği siyasi krizle de mücadele veriyor.

Son günlerde denizde mahsur kalan göçmenleri taşıyan gemilerin İtalyan limanlarına yanaşmasını yasaklama kararıyla tepkileri üzerine çeken Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini, diğer taraftan da ortağı olduğu hükümette derin çatlaklar açıyor.

Politik çalkantılara hiç de yabancı olmayan İtalya’da Lig (Lega) partisi lideri Salvini’nin 8 Ağustos’ta Başbakan Giuseppe Conte için güvenoyu istemesi sonrası gözler 20 Ağustos’ta yapılacak Senato Genel Kurulu toplantısına çevrildi. Conte’nin o gün yapacağı konuşma sonrası İtalyan parlamenterlerin güvenoyu için bir karar vermesi bekleniyor.

Salvini bir radyo programında yaptığı açıklamada, “20 Ağustos’ta başbakan güvensizlik oyu vereceğiz” derken, Lig’le fırtınalı bir koalisyon ilişkisi yürüten 5 Yıldız Hareketi'nin (M5S) lideri Luigi Di Maio ise hükümetleri için güvenoyu isteyen Ligi’le yollarına devam etmeyecekleri sinyalini verdi. Başbakan Yardımcısı ve Ekonomik Kalkınma ve Çalışma Bakanı Di Maio, “güvenoyunda Başbakan Conte’ye destek vereceklerini” duyurdu.

 

Open Arms.jpg
Salvini, Open Arms gemisindeki göçmenlerin sahile çıkmasına günlerce izin vermedi (AP)

 

Lig lideri anketlerdeki rakamlara güveniyor

İtalya’da Salvini’nin başını çektiği kriz aşırı sağın yükselişini artırma endişesini de beraberinde getiriyor.

Göçmen karşıtı aşırıcı sağcı partisine artan halk desteğini arkasına alan Salvini, erken seçim çağrısı yapıp başbakanlığa adaylığını koymuştu.

Anketler olası bir erken seçimde Salvini’nin partisinin oy oranının yüzde 38’i bulabileceğini ve Lig partisinin neo-faşist İtalya’nın Kardeşleri partisiyle parlamentoda çoğunluğu yakalayabileceğini işaret ediyor.

“Salvini korkusu” eski düşmanları barıştırır mı?

İtalya’da kartların yeniden karılmasına yol açan hükümet krizine eski liderler de dahil oldu. Kendisini “İtalya’yı Salvini’den kurtaracak kişi” olarak gören eski Başbakan Matteo Renzi bir kez daha sahneye çıktı.

2016’da anayasa referandumunda seçmenden darbe almasının ardından hükümet makamına yeniden göz kırpan Renzi, Observer’a verdiği özel röportajda, İtalya'yı Salvini öncülüğünde aşırı sağcı bir hükümetten koruyacak kişi olduğunu belirtirken, ülkedeki aşırılık yanlısı tehdidi bertaraf etmek için “sorumluluk sahibi tüm politikacıları” kendisini desteklemeye çağırdı.

 

Matteo Renzi AFP.jpg
Matteo Renzi rakiplerine "birleşme" çağrısı yaptı (AFP)

 

“Şahsi değerlendirmem ve ortak kanıya bakınca sessiz kalmam iyi olabilirdi” diyen Renzi, “Ancak Salvini’nin durdurulması gerekiyor ve ona karşı bir alternatif olduğuna dair güçlü mesaj vermek önemli” diye ekledi.

Avrupa’nın tamamen aşırı sağcı ilk hükümetine karşı…

Ortada böyle bir tablo varken merkez solda yer alan partisi Demokrat Parti (DP) ile ezeli rakipleri M5S arasındaki husumetin ve politik egoların bir kenara koyması gerektiğini vurgulayan Renzi, Salvini’nin Avrupa’nın tamamen aşırı sağcı ilk hükümetini oluşturmasını engellemek için “güçlü bir cevap” verilmesi çağrısı yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Renzi, “Bana 5 yıl boyunca saldıran, ailemle benim hakkımda asılsız haberler yayan bir hareketle anlaşma fikrini kabul etmek güç ancak ülkemizin geleceği için duygularımızı bir tarafa bırakmak zorundayız” diye konuştu.

Ülkede bir süredir fikir ayrılıkları nedeniyle karşı karşıya gelen koalisyon hükümetinin ortakları M5S ile Lig Partisi, senatoda geçen hafta yapılan Torino-Lyon Yüksek Hızlı Tren Projesi'ne ilişkin oylamada da karşıt saflarda yer alınca Lig lideri Salvini'den, "hükümetin parlamentoda çoğunluğunu kaybettiği" gerekçesiyle bir an önce erken seçime gidilmesi çağrısı gelmişti.

Parti renklerinden ötürü sarı (M5S)-yeşil (Lig) koalisyon olarak anılan teknokrat Başbakan Conte liderliğindeki hükümet, ülkede 4 Mart 2018'de yapılan genel seçimlerde en yüksek oyu alan iki parti arasında 1 Haziran 2018'de kurularak göreve gelmişti.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU