Hollywood yazarları rest çekti: Talepler karşılanmazsa greve gidilecek

Amerikan Yazarlar Birliği'nin oylamasında grevi destekleyenlerin oranı yüzde 97,85 oldu

WGA, yaklaşık 11 bin 500 televizyon ve sinema yazarını temsil ediyor (Reuters)

Amerikan Yazarlar Birliği'nin (WGA) oylamasında, katılımcıların büyük çoğunluğu gerekli görülmesi halinde greve gidilmesini desteklediğini belirtti.

ABD'deki televizyon ve sinema yazarlarını temsil eden sendikanın oylamasına en az 9 bin 200 kişi katıldı.

Oylamada, grevi destekleyenlerin oranı yüzde 97,85 olurken, karşı çıkanların oranıysa yüzde 2,15 olarak belirlendi.

Sendikanın 2017'deki oylamasında grevi destekleyenlerin oranı yüzde 96,3 olmuştu. Bu oylamaya en az 6 bin 310 kişi katılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

WGA, yeni bir anlaşma imzalamak için Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği'yle (AMPTP) görüşmelerini sürdürüyor. AMPTP, ABD'deki 350 televizyon kanalını ve film yapım şirketini temsil eden bir ticaret birliği.

Birlik ve sendika arasındaki mevcut sözleşmeyse 1 Mayıs'ta sona erecek. 

Sendika, yapım şirketlerinin ve kanalların kârlarının arttığına ama yazarlara yapılan ödemelerin yetersiz kaldığına dikkat çekerek, oylama sonuçlarının sektörde değişim yaratmak için önemli bir fırsat olduğunu belirtti.

WGA'dan yapılan açıklamada, sektördeki tüm yazarlar için adil ödemeler talep edildiği ve sendika üyelerinin bunu kazanmak için büyük bir dayanışma gösterdiği ifade edildi. 

Sendikadan Laura Blum-Smith ise deneyimli yazarların, sektöre yeni giren yazarlarla neredeyse aynı parayı aldığına dikkat çekerek, şunları söyledi: 

Sektörde büyük bir yükseliş yaşanırken ve stüdyolar neredeyse yıllık 30 milyar dolar kâr elde ederken, yazarlara ödenen ücret azaldı. Stüdyolar yazarları ciddi ölçüde değersizleştiriyor ve yazarlığın bir meslek olarak sürdürülebilirliğini tehdit ediyorlar.

WGA bünyesindeki Hollywood yazarları en son Kasım 2007'de büyük bir grev düzenlemişti. 100 gün süren grevde yapım şirketleri ve stüdyoların yaklaşık 2,1 trilyon dolar zarara uğradığı bildirilmişti


Independent Türkçe, Guardian, LA Times

DAHA FAZLA HABER OKU