Büyük beyaz köpekbalığı sayısındaki artış sahillerde paniğe yol açıyor

Fokları koruyan yasa, aynı zamanda onları avlayan yırtıcı hayvanların sayısının artmasına da yol açıyor

Köpekbalığı hareketliliği Cod Burnu’nda ağustos-ekim döneminde en yüksek seviyeye çıkıyor (Terry Goss/Wikimedia Commons)

The Independent Haber Merkezi

Büyük beyaz köpekbalıklarının görülmesindeki artışın ABD’nin doğu yakasındaki sahillerde paniğe yol açtığı bildirildi.

Cod Burnu’ndaki yetkililer görülmelerin artması üzerine uyarı levhaları koydu ve birçok kez sahilleri kapattı.

Boston Globe’un haberine göre temmuzla ağustosun ilk haftası arasında ABD’nin Massachusetts eyaletinin güneydoğusunda bulunan Cod Burnu’nda ve yakınındaki adalarda 59 kez köpekbalığı görülmesi nedeniyle sahiller kapatılmıştı. Sadece ağustosun ilk haftasında 49 kez sahil kapatma vakası meydana geldi.

Wall Street Journal’a konuşan bölge sakini A.J. Salerno oğlunun sörf yapmasını yasaklamak zorunda kaldığını hissetmesinin ardından taşınmayı düşündüğünü söyledi.

Salerno “Köpekbalığı endişesiyle suya giremiyoruz” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bazı yetkililer sahillere üzerinde “Bu sahil şeridinde insanlar beyaz köpekbalıkları tarafında ciddi biçimde yaralandı ve öldü” yazan uyarı levhaları koydu. Büyük beyaz köpekbalıklarını tespit eden Massachusetts eyalet araştırmacılarından biri en yoğun dönemin temmuz olduğunu söyledi.

Yaklaşık 5 metre uzunluğundaki büyük beyaz köpekbalığının Cod Burnu Körfezi açıklarında bir ailenin teknesinin civarında yüzerken çekilen videosu bu hafta internette yayımlanmıştı.

Kar amacı gütmeyen, büyük beyaz köpekbalıkları farkındalığını artıran ve Cod Burnu’ndaki mevcut popülasyonu hesaplama projesi yürüten Atlantik Beyaz Köpekbalığı Koruması’nın (AWSC) bir gün sonra yayımladığı videoda bir köpekbalığının foka saldırdığı ve ardından deniz suyunun kırmızıya döndüğü görünüyor.

Köpekbalığı türünü “korunmasız” şeklinde listeleyen Dünya Doğayı Koruma Vakfı’na (WWF) göre büyük beyaz köpekbalıklarının sayısı azalıyor.

AWSC’ye göre köpekbalıkları Cod Burnu’na artan sayıda akın etse de bölge şu an Atlantik’in kuzeybatısında beyaz köpekbalıklarının toplandığı tek yer olarak biliniyor.

Araştırmacılar köpekbalığı görülmelerinin artışına ABD’nin 1972’deki Deniz Memelilerini Koruma Yasası’nın yol açmış olabileceğine inanıyor. Yasa fokları, balinaları ve yunusları içeren deniz memelilerinin avlanmasını yasaklamış ve fok popülasyonunun Cod Burnu’nda serpilmesine neden olmuştu.

Büyük beyaz köpekbalıklarının sevdiği avlardan biri olan fokların bolluğu köpekbalıklarını buraya çekiyor.

 

 

Geçen sene eylülde, Cod Burnu’nda bir adamın köpekbalığı tarafından ısırılmasının ardından hayatını kaybetmesi Massachusetts’te 1936’dan bu yana gerçekleşen ölümle sonuçlanan ilk köpekbalığı saldırısıydı.

Saldırının gerçekleştiği esnada 26 yaşındaki Arthur Medici Newcomb Hollow Sahili’nde sörf yapıyordu.

Yerel balıkçı ve sörfçü Joe Booth, kurbanın arkasındaki bir şeye vurduğunu ve bir kuyruk titremesi gördüğünü söyledi.

Booth “Sahilde ‘köpekbalığı, köpekbalığı!’ diye bağıran adam bendim. (...) Tıpkı Jaws filmindeki gibiydi. Burası çok çabuk Amity Adası’na dönüştü” dedi.

Köpekbalığı hareketliliği Cod Burnu’nda ağustos ve ekim arasındaki dönemde en yüksek seviyeye çıkıyor. Diğer yandan, AWSC köpekbalıklarının insanlara nadiren saldırdığını belirtti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU