Dünya Basın Fotoğrafı ödüllü İranlı gazeteci, erkek kılığında maç izlediği için gözaltına alındı

İran’da kadınların erkek takımların maçlarını izlememesi kuralı FIFA’nın da tepkisini çekiyor

Stadyumda erkek kılığında maç izleyen kadınlarla ilgili belgesel hazırlayan Alayi'ye ödül kazandıran fotoğraflardan biri (World Press Photo) 

World Press Photo (Dünya Basın Fotoğrafı) yarışmasında bu yıl spor kategorisinde ödüle layık görülen İranlı fotoğrafçı Furuğ Alayi, bir grup kadınla birlikte erkek kılığına girip futbol maçı izlemeye gidince gözaltına alındı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) cumartesi günü yaptığı açıklamada, aralarında foto-muhabiri Alayi ve İranlı kadın hakları savunucusu Zehra Hoşnavaz’ın da bulunduğu 6 kadının 13 Ağustos’ta tutuklandığını duyurdu.

30 yaşındaki Alayi, ülkesinde kadınların spor etkinliklerinden men edilmesine dair hazırladığı belgeselle 2019 World Press Photo ödüllerinde kazanan isimler arasında yer almıştı. 

HRW Küresel Girişimler Direktörü Minky Worden konuyla ilgili değerlendirmesinde “Yetkililer İranlı kadınları ve genç kızları, bir futbol maçına katılmada erkeklerle eşit haklara sahip olmaktan men eden saçma bir yasağa barışçıl bir biçimde karşı koymaya teşebbüsüyle suçladığı için bu kadınlar bir saniyelerini bile cezaevinde geçirmemelidir” dedi.

 


Gözaltına alınan kadınların başkent Tahran’ın dışında kalan bir cezaevinde tutulduğu belirtiliyor.

Kadınların erkeklerin katıldığı spor müsabakalarını izlemelerine izin vermeyen İran, kadınlara karşı ayrımcılık yapılmasını yasaklayan FIFA kurallarını da çiğniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

FIFA Başkanı Gianni Infantino haziran ayında yaptığı bir açıklamada İran’dan kadınların kendi ülkelerinde maçları izlemesine izin vermesi çağrısında bulunmuştu.

Associated Press ajansının haberine göre İran Futbol Federasyonu Başkanı Mehdi Tac’a bir mektup gönderen Infantino, İran-Suriye arasında oynanan 6 Haziran tarihli maça dikkati çekerek “Kapılar kadın taraftarlara kapatıldı ve görüşüne bakılırsa maçı izlemek isteyen birçok kadın birkaç saat içinde güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı” demişti.

FIFA başkanı 15 Temmuz’da da İran federasyonundan, tüm İranlı kadınların ve yabancı ülkelerin vatandaşı kadınların eylül ayında başlayacak 2022 Dünya Kupası eleme maçlarını izlemek için statlara girebilmesi için “somut adımlar” atmasını talep etmişti.

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU