Yüksek gerilim hatlarına uçan temizlik: "Helikopter tele takıldı" diye ihbar geliyor

Kirlenen yüksek gerilim hatları helikopterle temizleniyor. Türkiye’de ilk kez uygulanan yöntemde, helikopter gerilim hatlarını yıkarken, direklerdeki akım kesilmiyor. Her direkteki temizlik 2 dakika sürüyor. Görenler ise kaza oldu sanıyor

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), kirlilik ve çevre koşulları nedeniyle iletim performansı azalan yüksek gerilim hatlarındaki izolatörleri (yalıtkan malzeme) helikopterle temizlemeye başladı.

helikopter2.jpg
Fotoğraf: AA


Toz, kum, kimyasal atıklar, tarımsal ilaçlar, deniz tuzu gibi nedenlerle kirlenen ve iletim sisteminin performansını azaltan izolatörlerin temizliği için havalanan helikopter, saflaştırılmış su püskürterek hatları yıkıyor.

Helikopter yüksek gerilim hattının birkaç metre uzağında havada asılı kalarak su püskürtürken, direkteki enerji ise kesilmiyor. 

hel4.jpg

Fotoğraf: AA


Temizleme çalışmalarında, helikoptere bağlı su tankı, yüksek basınçlı pompa, yıkama teçhizatı ve saflığı artırılmış su kullanılıyor.

Her direği iki dakika gibi kısa bir sürede temizleyen helikopterin kabini ve diğer iç bölümü ise yüksek gerilim hatları için özel olarak hazırlanıyor.

Çalışmalar kapsamında Türkiye genelinde 44 bin 551 izolatörün temizlenmesi hedefleniyor.

hel3.jpg
Fotoğraf: AA​​​​​​​


Kaza oldu zannediyorlar

TEİAŞ 21'inci Bölge Müdürü İlker Bal, yeni uygulamayı şu sözlerle anlattı:

Önceden sadece çok kirli olduğunu düşündüğümüz bölgelere klasik usul müdahale ediyorduk ama şimdi tüm izolatörler temizlenecek.

Halkımız da bu uygulamaya yabancı. Bazen polisi arayıp 'tele helikopter takıldı' şeklinde ihbarlar yapılıyor.


Bal, helikopterli temizlik çalışmasının iki yıl süreceğini dile getirdi.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU