Rashida Tlaib'in büyükannesinden Trump’ın sözlerine sert yanıt: Allah seni kahretsin

Müftiyye Tlaib “Kalbim bana Rashida’nın geleceğini söylüyor” dedi

Batı Şeria'da yaşayan Filistinli Müftiyye Tlaib, torunu Rashida Tlaib'le yıllardır bir araya gelemiyor (Reuters) 

ABD Kongresi üyesi Rashida Tlaib’in büyükannesi Müftiyye Tlaib, torununun İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarına planlanan ziyareti hakkındaki açıklamalarından dolayı Donald Trump’ı kınadı.

“Trump bana Rashida’nın gelmemesine sevinmem gerektiğini söylüyor” diyen büyükanne Tlaib, “Allah onu kahretsin” diye ekledi.

Rashida Tlaib’le büyükannesi 2006’dan bu yana birbirlerini göremiyor.

Şu an 80’li yaşlardaki Mütfiyye Tlaib, İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da yaşıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail, Rashida Tlaib’le onun gibi ABD Kongresi’nin Demokrat üyesi İlhan Ömer’in ülkeye girişine başlangıçta izin vermiş ancak ABD Başkanı’ndan gelen baskıya boyun eğerek perşembe günü bu ziyaretlere yasak getirmişti.

Söz konusu hamle ABD’li politikacıların öfkesiyle karşılaşmış ve İsrail bir sonraki gün duruşunu değiştirmişti.

İsrail basınında yer alan haberlere göre İsrail daha sonra Tlaib’in Batı Şeria’daki yakınlarını insani gerekçelerle ziyaret edebileceğini bildirmiş ancak Kongre üyesinin böyle bir ziyarette Filistin yanlısı boykot hareketini teşvik edici davranışta bulunmaması gibi birtakım kısıtlamalar getirmişti.

Tlaib ise İsrail’in yasaklarının kendisine için bir aşağılama anlamına geldiğini vurgulayarak teklifi geri çevirmişti.

İsrail uluslararası düzeyde kabul edilmeyen bir hamlede bulunarak Doğu Kudüs’ü ilhak ediyor.

Ülke diğer yandan da Gazze’ye yönelik ablukayı sürdürüyor ve Filistinlilerin kendilerini yönetmesinin kısıtlandığı Batı Şeria’nın büyük bölümünü kontrol altında tutuyor.

Ömer gibi Rashida Tlaib de Filistin yanlısı, işgale ve İsrail’in Batı Şeria’yla Gazze’de Filistinlilere yönelik politikalarına karşı çıkan Boykot, Yatırımların Geri Çekilmesi ve Yaptırımlar (BDS) hareketine desteklerini ifade etmişti. İki siyasetçi ABD Kongresi’ne seçilen ilk Müslüman kadınlar olarak tarihe geçerken, Detroit doğumlu Tlaib ayrıca Kongre’nin ilk Filistin kökenli Amerikalı üyesi unvanını elde etmişti.

Yasalara göre BDS destekçilerinin İsrail’e girişleri reddedilebiliyor.

 

 

Birçok kez hedef aldığı Tlaib’e cuma gecesi Twitter hesabından yine eleştiriler yönelten ABD Başkanı Trump şu ifadeleri kullandı:

Temsilci Tlaib, büyükannesini ziyaret etmek için İsrailli yetkililere bir mektup yazarak çaresizce bir istekte bulundu. Çabucak izin çıktı. Hemen ardından Tlaib çirkin bir şekilde bu izni geri çevirdi. Tam bir kumpas (…) Bu işin tek gerçek kazananı Tlaib’in büyükannesi oldu. Şimdi onu (Rashida) görmek zorunda değil artık!

Müftiyye Tlaib cumartesi günü Beyt Ur el-Fevga köyündeki evinin bahçesinde otururken gazetecileri kabul etti.

Rashida Tlaib’in dayısı Basim Tlaib, “Rashida büyükannesini ikinci annesi sayar ve her zaman yanında durur. Rashida başarısını ona borçlu olduğunu söylüyor (…) Annem Rashida buraya geldiğinde onun için koyun kesecek ve en sevdiği yemek olan yaprak dolması hazırlayacaktı” diye konuştu.

ABD Başkanı’nın sözlerini reddederek Kongre üyesi torununun kendisini ziyarete gelebileceğine dair umudu yitirmediğini söyleyen büyükanne Tlaib ise “Kalbim bana onun geleceğini söylüyor” dedi.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU