ABD Irak enerjisi üzerinde daha etkili olmak için atağa geçti

ABD Enerji Bakanı Rick Perry’in 11 Aralık Salı günü Irak ve ardından IKB'ye yaptığı sürpriz ziyaretin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı

Fotoğraf: AA

Rick Perry, önce başkent Bağdat’ta Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi ile bir araya gelmiş ardından IKB’nin merkezi Erbil’i ziyaret etmişti. 

IKB’nin eski başkanı Mesut Barzani, Rick Perry’i havaalanında karşılayarak Washington ile Erbil arasındaki buzları eritmek ve enerji meselelerinde ABD’nin tam desteğini kazanmak için bu ziyareti bir fırsat olarak değerlendirdi.  

ABD, Chevron için devrede

Rusya’nın Irak'ta Rosneft ile enerji alanında büyük pay elde etmesinin ardından ABD’nin Chevron şirketi ile etkili olmak istemesi ABD-Rus enerji rekabetinin IKB’ye sıçradığı yorumlarına neden oldu. Bağdat da Erbil de bu rekabeti lehlerine kullanmak istiyor. 

Independent Türçe’nin bölge kaynaklarından aldığı bilgilere göre, ABD, petrol şirketi Chevron'un petrol ile gaz çıkarma ve işletme faaliyetlerini üstlenmesi için devreye girdi. Kerkük petrolüne de talip olan ABD, bu konuda hem Bağdat’ın hem de Erbil’in desteğini almak istiyor.

Washington Kerkük petrolüne talip

ABD, Kerkük petrolünün yanı sıra Halifan-Soran bölgesinde çıkarılan petrole de talip. Buna göre ABD, 2019 yılında Irak’ta kapsamlı bir petrol üretimine başlayacak. ABD Enerji Bakanı Perry’nin aynı zamanda Bağdat ve Erbil yönetimlerinden, İran’la yaptıkları petrol ve gaz ticaretlerini durdurmalarını talep ettiği öğrenildi.  ABD, doğalgaz üretimi için hem Bağdat’a hem de Erbil’e teknolojik altyapı desteği vermeye hazır olduğunu bildirdi.

Perry, Barzani’yle yaptığı basın toplantısında, "Kürdistan’ın tümünde istikrar ve huzurun görüldüğünü" söyleyerek, “Bu kıymetli imkan bizi üretim alanında da ortaklığa teşvik ediyor. Ekonomik altyapının yeniden canlandırılmasından bahsetmenin zamanı geldi. Bugünkü görüşmemizde de ortak bakış açılarının geliştirilmesi konusunu ele aldık. Buraya gerçekleştirdiğim ziyaretin nedeni yeni bir geleceğin inşası için ortak çalışma zemininin olmasıdır” diye konuşmuştu. 

“Kürdistan önemli enerji kaynaklarına sahip”

Irak Kürdistan Bölgesi ile ABD’nin önemli enerji kaynaklarına sahip olduğunun altını çizen Perry, kendi şehri Teksas ile bölge arasında birçok ortak nokta olduğundan bahsederek şunları söyledi: 

“Elimizin altında Kürdistan halkı ve ABD halkı için çok önemli enerji kaynakları olduğundan bahsettik. Dolayısıyla burada daha iyi bir yaşam ve gelecek inşa etmek için önemli bir fırsat sahibi olduğumuzu düşünüyorum.”

Hali hazırda Irak’ta birçok elektrik santrali İran’dan alınan gaz ile çalıştırılıyor. Bölge kaynakları, Irak’ın, İran gazından vazgeçmesinin zaman alacağını belirtiyor.

Petrol devleri bölgede

ABD Enerji Bakanı Perry’in ziyaretinin ardından ABD Enerji Bakanlığından yapılan açıklamada, “Washington yönetiminin Kerkük petrolünü istediği” ifade edildi.

Öte yandan Irak ve Irak Kürdistan Bölges'inde Gulf Keystone Petroleum (İngiltere), Exxon Mobil (ABD), Dana Gas (Birleşik Arap Emirlikleri), DNO (Norveç), Rosneft (Rusya), BP (İngiltere) gibi birçok şirketin petrol ve doğal gaz arama izinleri var.
 

DAHA FAZLA HABER OKU