Arjantin’de Hazine Bakanı Dujovne görevi bıraktı, yerine Lacunza geldi

Ekonomik krizle boğuşan Arjantin'de, Hazine Bakanı Nicolas Dujovne istifa etti. Dujovne'nin boşalttığı koltuğa, Buenos Aires Eyaleti Ekonomi Bakanı Hernan Lacunza oturacak

Fotoğraf: Reuters

Arjantin’de iktidardaki ‘Değişim İçin Bir arada Koalisyonu’nun seçimde kaybetmesinin ardından Maliye Bakanı Nicolás Dujovne istifa etti.

Arjantin basını, 2017 ocak ayında göreve gelen Nicolas Dujovne’nin, Devlet Başkanı Mauricio Macri'ye yazdığı bir mektupla görevini bıraktığını belirtti.

Hatalar da yaptık

İstifa mektubunda hükümetinin ekonomi alanında ciddi değişikliklere ihtiyaç duyduğunu belirten Dujovne şu ifadeleri kullandı:

Hem kişisel hem de profesyonel anlamda farklı, modern, dünyayla uyum içinde Arjantin'in inşası için her şeyimi ortaya koydum. Kamu harcamalarının ve bütçe açığının azaltılması gibi birçok başarılarımız oldu. Aynı zamanda, hatalar da yaptık ve yaptığımız hataları kabul edip düzeltme konusunda şüphe etmedik.

Arjantin resmi haber ajansı TELAM, Dujovne’nden boşalan koltuğa, Buenos Aires Eyaleti Ekonomi Bakanı Hernan Lacunza’nın oturacağını duyurdu. Lacunza, 2015'ten bu yana başkanlık görevini sürdüren Mauricio Macri'nin üçüncü hazine bakanı olacak

Görevini bırakan Dujovne, Arjantin'in Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) tarihindeki en büyük borç olan 57 milyar dolarlık stand-by anlaşmasında büyük rol oynamıştı.

27 Ekim'de gerçekleşecek devlet başkanlığı seçimine katılacak adayları belirlemek için yapılan ön seçimde, muhalif Alberto Fernandez'in Herkesin Cephesi Koalisyonu oyların yüzde 47'sini aldı. Devlet Başkanı Macri'nin liderliğindeki Değişim İçin Bir Arada Koalisyonu’nun oy oranı ise yüzde 32'de kaldı. Seçim yenilgisinin ardından Macri kabinesinde değişiklik yapılacağı söylentileri basında yer almıştı.

Fernandez'in Devlet Başkanı Mauricio Macri'den beklentiden daha fazla oy almasının yatırımcılarda yarattığı endişeyle birlikte, 11 Ağustos'taki seçimden bir gün sonra para birimi peso ve hazine tahvillerinde sert satış yaşanmıştı. 

12 Ağustos açılışta dolar karşısında yaklaşık yüzde 30 gerileyen pesonun sonraki üç günlük değer kaybı ise yüzde 25'ti. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU