Geçit töreninde kemikleri çıkmış yaşlı filin kullanılmasına tepki yağdı

Bakan, yaban hayatından sorumlu yetkililerden böyle bir olayın bir daha yaşanmamasını sağlamalarını istedi

Tikiiri isimli filin 70 yaşında olduğu belirtildi (AFP)

Sri Lanka’da bir geçit töreninde 70 yaşındaki Tikiiri isimli kemikleri çıkmış bitkin filin kullanılmasına tepki yağdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkenin Turizm ve Yaban Hayatı Bakanı John Amaratunga cuma günü NDTV televizyonuna yaptığı açıklamada olayla ilgili inceleme başlatıldığını belirtti.

Sosyal medya kullanıcıları filin fotoğraflarının Save Elephant Foundation’ın Facebook sayfasında yayımlanmasının ardından geçit töreni organizatörlerine büyük tepki gösterdi. Tepkilerin ardından organizatörlerin yaşlı fili festivalden çektiği bildirildi.

John Amaratunga “Dün filin yere yığıldığı bilgisini aldım. (...) Buna neyin sebep olduğunun ortaya çıkarılması düşüncesiyle yetkililere inceleme başlatmaları ve filin sağlığı kötüyken nasıl ve neden gösteride kullanıldığını öğrenmeleri ve ayrıca sorumlulara karşı gerekli adımı atmaları talimatı verdim” ifadelerini kullandı.

 

save elephant foundation.jpg
Facebook sayfasında paylaşılan fotoğrafla "Lütfen onun için dua edin" dendi (Save Elephant Foundation)

 

Amaratunga yaban hayatından sorumlu yetkililerden böyle bir olayın bir daha yaşanmamasını sağlamalarını istedi.

Save Elephant Foundation’ın Facebook sayfasındaki açıklamada da yaşlı hayvanın güçten düştüğü belirtildi. Açıklamada buna ek olarak “Lütfen onun içi dua edin. Onun için yürümek ve çalışmak çok yıpratıcı. Fili gördüğümüz gün veteriner hayvanın güçlü olduğunu ve yürüyebileceğini (???) söylemişti. Bazı kişilerin kalpleri körelmiş ve bu kişiler başkalarını çok az önemsiyorlar. Şu düşen yaşlı hayvancağıza bakın. Tüm dünya onu görebilir. Bunu sessiz bir şekilde geçiştiremeyiz. Ayağa kalkma ve acı çekerek ses çıkarmamızı bekleyen diğerleri için harekete geçme zamanı” ifadelerine yer verildi.

Vakıf yaşlı fil Tikiiri’nin “Sri Lanka’da bu yıl düzenlenen Parahera Festivali’nde çalışması zorunlu 60 filden biri” olduğunu kaydetti.

 

svf1.jpg
Tikiiri'nin daha önce geçit töreninden bir fotoğrafı paylaşılmıştı (Save Elephant Foundation)

 

CNN’e konuşan hayvan hakları derneği PETA’nın direktörü Elisa Allen fillerin Sri Lanka’da sürekli suistimal edildiğini söyledi.

Sri Lanka’daki Biyoçeşitlilik ve Fillerin Muhafazası Vakfı (Biodiversity and Elephant Conservation Trust) çalışan Jayantha Jayewardene AFP’ye kalın derili hayvanın sağlığından endişe duyduğunu söyledi.

Fotoğrafları gördükten sonra AFP’ye konuşan Jayewardene, “Açıkça hayvan ciddi derecede yetersiz beslenmiş. Ölmeye yakın. Buna asla izin verilmemeliydi” dedi.

Tikiiri için internette başlatılan imza kampanyasında yaklaşık 12 bin imza toplandı.

Independent Türkçe için derleyen: Esra Güngör

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU