Keşmir krizinin tırmandığı sırada ABD'den Pakistan’a yardım paketinde 440 milyon dolarlık kesinti

Beyaz Saray ziyareti öncesi Pakistan lideri Han’ın durumdan haberdar olduğu belirtiliyor

İmran Han'ı Oval Ofis'te kabul eden Trump, "Keşmir için arabuluculuk" yapmayı teklif etmişti (AP)

Yeni Delhi ve İslamabad yönetimleri arasında Keşmir nedeniyle gerilimin tırmandığı bir dönemde ABD, Pakistan için ayırdığı yardımda 440 milyon dolarlık (yaklaşık 2,5 milyar TL) kesinti yaptı.

Tribune Express’in haberine göre, 9 yıl önce varılan anlaşma uyarınca Pakistan’a yardım için 4,5 milyar dolar (25 milyar TL) ayıran Washington’ın bu miktarda 440 milyon dolar azaltma yaptığı belirtildi.

Kerry Lugar Berman Yasası uyarınca 2010’da uygulamaya giren yardım paketinin başlangıçta 7,5 milyar olması öngörülmüş ancak 5 yıl içinde teslim edilmesi beklenen yardımın ABD-Pakistan ilişkilerinde yaşanan sarsıntılar nedeniyle yerine ulaşması ertelenmiş ve ödenmesi planlanan miktar da zaman içinde 4,5 milyar dolara düşmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazeteye konuşan Pakistan Maliye Bakanlığı yetkilileri, söz konusu kesintinin Trump’ın gelişmekte olan ülkelere yardımı keserek devlet harcamalarını azaltma stratejisinin bir parçası olduğunu söyledi.

Pakistan Başbakanı İmran Han’ın 22 Temmuz'da Beyaz Saray’a yaptığı ziyaretten birkaç hafta önce İslamabad’a kararla ilgili bilgi verildiği de ifade edildi. Han’ın ziyareti sırasında ABD Başkanı Donald Trump, statüsü tartışmalı Keşmir topraklarında Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilimi azaltmaya yardımcı olmak için “arabuluculuk yapmaktan mutlu olacağını” belirtmişti.

Han bu fikre sıcak bakarken, teklifi reddeden Hindistan İçişleri Bakanlığıysa Keşmir görüşmelerinin “iç mesele” olduğunu savunmuştu.

Pakistan’a yapılacak yardımın azaltılması kararının, Hindistan’ın 5 Ağustos'ta Keşmir’in özerklik statüsünü kaldırması sonrası bölgede tansiyonun yükseldiği bir döneme denk gelmesi dikkati çekiyor.  

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU