ABD'nin Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton Türkiye’den ayrıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın grup toplantısında açıklamalarını eleştirdiği Bolton Beştepe'de Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile görüştü

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile yaptığı görüşmenin ardından Türkiye’den ayrıldı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın başkanlığındaki Türk heyeti ile Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton başkanlığındaki ABD heyetinin Beştepe’deki görüşmesi 2 saat 10 dakika sürdü.
 

Görüşmede Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu, MİT Başkan Yardımcısı Cemalettin Çelik de yer aldı. ABD heyetinde ise Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Küresel Koalisyon Özel Temsilcisi James Jeffrey ve diğer yetkililer bulundu.  

"Bolton ile Kalın verimli bir görüşme yaptı"

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Garret Marquis, Bolton ile Türkiye'ye gelen Amerikalı gazetecilere görüşmeler hakkında açıklama yaptı. Sözcü, Bolton'un İbrahim Kalın ile görüşmekten memnuniyet duyduğunu ifade ederek, "Bolton ile Kalın, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'nin kuzeydoğusundan uygun bir hızla çekilme kararı hakkında verimli bir görüşme yaptılar." ifadesini kullandı. Marquis, ABD yönetiminin Suriye'deki iş birliği konusunda askerler arasında bugün devam eden istişareleri beklediklerini belirtti.
Bolton'un bu görüşmenin ardından Ankara'dan ayrıldı. Dunford ile Jeffrey'in bir süre daha kalarak görüşmelere devam edeceği belirtildi. 

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanının Türkiye’den ayrılması, grup toplantısında Bolton’a tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da soruldu.

Erdoğan, “Bir görüşme öngörülüyor muydu, mesajlar üzerine mi iptal oldu?" sorusunu şöyle yanıtladı: 
 

"Bolton'un zaten muhatabı İbrahim Kalın Bey. Dolayısıyla İbrahim Kalın Bey kendisiyle görüşme yapacaktı. Biz eğer gerekli görürsek böyle bir talebe biz de evet diyebilirdik. Ama İbrahim Kalın Bey, ondan sonra Genelkurmay Başkanımız, onlar görüşmeleri zaten yaptılar. Bizim tabii şu anda yoğun mesaimiz var. Böyle bir şeye şu anda gerek yok." 


Cumhurbaşkanı ABD Başkanı Donald Trump ile yeni bir telefon görüşmesi için de "Her an olabilir" yanıtını verdi.

Trump'tan yeni çekilme açıklaması

Heyet Türkiye’deyken, ABD Başkanı Donald Trump ABD askerlerinin Suriye’den çekilmesiyle ilgili yeni bir açıklama yaptı. Trump, "Suriye'de çekilme planıyla ilgili yaptığım ilk açıklamalarda bir değişiklik yok. Hem DAEŞ'le mücadele edeceğiz hem de Suriye'den uygun bir şekilde çekileceğiz" dedi.
 

 

DAHA FAZLA HABER OKU