Amerikalı Müslümanlar tutuklu göçmenleri çocuklarına kavuşturmak için 100 bin dolar bağış topladı

Muslims for Migrants hareketi, gözaltı merkezlerinde kalan 6 kişinin aileleriyle bir araya gelmesine yardım etti

Sınırda yer alan El Paso kentinde tel örgülerle çevrili bölgede tutulan Orta Amerikalı göçmenler (Reuters)

ABD'nin Meksika sınırında göçmenlerin yaşadığı trajedi sürerken, Donald Trump yönetimi tarafından tutuklanan kişilerin ailelerine kavuşması için yardım hareketi başlatan Müslüman bir kuruluş bu ay 100 bin doların üzerinde (yaklaşık 558 bin TL) bağış topladı. 

CelebrateMercy adlı kuruluş, yürüttükleri “Muslims for Migrants” (Göçmenler İçin Müslümanlar) adlı kampanya sayesinde 5 baba ve bir annenin serbest kalmasına yardım ettiklerini belirtti.

5 Ağustos’ta başlatılan yardım kampanyasının sayfasında “Bu aileleri yeniden bir araya getirerek inancımızın bize bildirdiği gibi, güçlüklere umutla karşılık vermek ve şefkat mesajını davranışlarımızla göstermek istiyoruz” ifadeleri yer alıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yardım kuruluşu, güvenlik gerekçesiyle isimleri saklı tutulan 6 kişinin Orta Amerika, Karayipler ve Batı Afrika’dan olduklarını kaydetti.

Huffington Post gazetesinin haberine göre bu kişiler göçmenler için oluşturulan gözaltı merkezlerinde iki ayla 4 yıl arasında süreyle tutulmadan önce yıllardır ABD’de ikamet ediyordu.

Orta Amerika’dan gelen ve ülkesinde ebeveynlerini çete şiddetinde kaybettiği belirtilen bir baba, kefalet bedelinin ödenmesinin ardından hamile eşi ve 5 yaşındaki çocuğuyla 9 Ağustos’ta bir araya geldi.

Batı Afrikalı iki çocuk babası bir diğeri içinse mayıs ayında kefaletle serbest kalma izni çıkmış ancak ailesi gerekli parayı denkleştiremediği için gözaltı merkezinde tutulmaya devam etmişti. Eşinin çalışmasıyla geçinmeye çalışan ailesi kaldıkları evden çıkarılma ihtimaliyle karşı karşıya kalmıştı. CelebrateMercy’nin verdiği bilgiye göre bahsi geçen göçmen, istenen bedelin ödenmesi sonrası perşembe günü ailesine kavuştu.

 

kampanya.png
Kampanyaya destek verenlerin sayısı 3 bine yaklaştı (Muslims for Migrants) 

 

“Tüm Amerikalılar adına dilenen bir özrün ifadesi”

Kuruluşun direktörü Tarık Mesidi, göçmen ailelerin bu bağış kampanyasını “tüm Amerikalılar adına bir özür” olarak görmesini umut ettiklerini söyledi.

Mesidi sözlerine şöyle devam etti:

Böyle bir duruma katlanmak zorunda kaldıkları için üzgünüz, bu kişilere ülke olarak merhametle davranmadığımız için üzgünüz. Onları yüzüstü bıraktık. Bu göçmenlerin çoğu, düzen ve güvenlik istedikleri için, çok şiddetli şartlardan kaçtıkları için geliyor. Umarım artık acı çekmek zorunda kalmazlar.

Kefalet bedeli 30 bin dolara kadar çıkıyor

Trump yönetimi sırasında tutuklu göçmenlerden istenen kefalet bedelinin de artırıldığı belirtiliyor. Göçmenlerin özgürlüklerine kavuşması için ödemeleri gereken tutarın 7 bin 500 dolarla (yaklaşık 42 bin TL) 30 bin dolar (167 bin TL) arasında değiştiği ifade ediliyor.

Trump yönetimi, Gümrük ve Sınır Muhafaza ekiplerinin Meksika sınırındaki göçmenlere kötü muamelesi ve bu kişilerin “insandışı şartlara sahip olduğu” belirtilen gözaltı kamplarında tutulması nedeniyle sert eleştirilere maruz kalıyor.

ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza kurumunun verilerine göre gözaltı merkezlerinde tutulan kişi sayısı yalnızca mayıs ayında 50 bini aşmıştı.

İç Güvenlik Bakanlığı’nın temmuz ayında yaptığı bağımsız incelemeler, bu insanların aşırı kalabalık ve sağlık imkanlarının yetersiz olduğu tesislerde tutulduğunu ortaya koymuştu.

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU