Trump yönetimi Amerikalıların telefon ve mesaj kayıtlarını toplayan programı uzatmanın peşinde

Ulusal İstihbarat Direktörü Coats’ın Kongre’ye gönderdiği bir mektup, adını eski NSA çalışanı Edward Snowden’in ifşaatlarıyla duyuran izleme programının askıya alındığının ilk kez kabulü anlamına geliyor

Eski NSA çalışanı Edward Snowden'in kurumun gizli dinleme programıyla ilgili açıklamaları gündemi uzun süre meşgul etmişti (Reuters)

Donald Trump yönetimi adı Edward Snowden’la duyulmaya başlayan ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) Amerikalıların telefonlarını ve yazılı mesajlarını “terörist aramak için” takip etmesine izin veren casusluk programını sürdürmenin yolunu alıyor.

Sistemin süresiz kapatıldığını ilk kez itiraf eden yönetim, Kongre’den süresi aralık ayında dolması beklenen programın yasal işlerliğinin devam etmesini istiyor.

Kongre’ye iletilen ve New York Times tarafından ele geçirilen bir mektupta, Trump yönetiminin Kongre üyelerinden terörle mücadele kapsamında hazırlanan ve NSA’ya Amerikalıların ülke içindeki iletişim hareketliliğine dair kayıtlara erişim hakkı tanıyan Özgürlük Yasası’nı (Freedon Act) kalıcı hale getirmesini talep ettiği belirtildi.

NSA’nın eski çalışanı Edward Snowden’in 2013’te NSA’nın konuşma ve yazışmaları gizlice topladığı programı deşifre etmesinin ardından devreye sokulan yasanın süresi aralık ayında doluyor ancak Trump yönetimi bu sürecin devamı için çaba harcıyor.

Giderayak gönderdiği mektupta ortaya çıktı

Birkaç gün önce görevinden ayrılan Dan Coats’ın Ulusal İstihbarat Direktörü olarak yaptığı son işlerden biri olarak çarşamba günü imzaladığı ve gizlilik derecesi bulunmadığı kaydedilen mektup, NSA’nın söz konusu programı, yasal olarak yetkilendirildiğinden daha fazla kayıt toplamasına neden olan ve sıkça tekrarlanan teknik zorluklardan sonra belirsiz süreliğine kapattığını kabul ediyor.

 

AP.jpg
Ulusal İstihbarat Direktörü Dan Coats 15 Ağustos itibarıyla görevini bıraktı (AP)

 

Mektubunda “Ulusal Güvenlik Ajansı ayrıntılı arama kaydı programını askıya almış ve bu yetki kapsamında edinilen kayıtlar silinmiştir” ifadesini kullanan Coats, böyle bir kararın alınmasında programın istihbarat değeri ve ilgili maliyetlerin yanı sıra işletme temelli ticari kayıtların istihbarat amaçları için kullanmasının getirdiği eşi görülmedik zorlukların yol açtığı uyum ve veri bütünlüğü kaygılarının etkili olduğunu vurguladı.

Sistemin sonlandırıldığına dair haberler daha önce de gündeme gelmiş ancak Trump yönetimi programın son durumunu resmi olarak kabul etmemişti.

Süresi dolacak üç kanun hükmü daha var

Bu arada başta FBI tarafından kullanan üç gözetim programının süresi de aralık ayı ortalarında dolacak.

Söz konusu kanun hükümleri, dedektiflerin “bir ulusal güvenlik soruşturmasıyla ilgili ticari kayıtları toplamak için mahkeme emri çıkarmasına, yabancı bir güçle bağlantısı olmayan 'yalnız kurt' teröristlerin konuşmalarını gizlice dinlemek için telefon hatlarına aygıt takılmasına ve gözetimden kaçmak için telefon hattını değiştirenve  bir terörist ya da ajan olduğundan şüphelenilen kişilerin telefonlarını dinlemeye devam edilmesine" imkan tanıyor.

NSA’nın Amerikalıların yurt içinde arama kayıtlarına erişme ve bunları analiz etme yetkisi, 11 Eylül terörist saldırılarından sonra George W. Bush yönetimi tarafından getirilmişti.

The Independent’tan da yararlanılmıştır

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU