TBB katılıyor ama Türkiye'deki avukatların yüzde 87'sini temsil eden 41 baro Cumhurbaşkanlığı'ndaki adli yıl açılışına gitmiyor, 3 baro gidiyor

Türkiye Barolar Birliği'nin 31 Aralık 2018'de açıkladığı rakama göre Türkiye'de 116 bin 112 kişi avukatlık yapıyor

Fotoğraf: AA

İlk olarak İzmir Barosu'nun ardından İstanbul Barosu'nun Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılacak olan yeni adli yıl açılış törenine katılmama kararına Ankara Barosu da destek verdi. 

Üç büyük şehirdeki baroların yanı sıra, Bursa, Adana, Mersin, Antalya, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Denizli, Eskişehir, Kocaeli, Hatay, Muğla, Aydın, Balıkesir, Tekirdağ, Van, Ordu, Kırklareli, Aksaray, Amasya, Tunceli, Yalova, Muş, Bingöl, Düzce, Artvin ve Iğdır baroları da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki adli yıl açılış törenine gitmeyeceğini duyurdu.

Ankara Barosu'ndan yapılan duyuruda, "Ankara Barosu olarak Yargıtay'ın Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenecek olan 2019-2020 adli yıl açılış törenine ilişkin tarafımıza gönderdiği davetiyeyi üzüntüyle almış bulunuyoruz" denildi.

Türkiye Barolar Birliği'nden (TBB) yapılan açıklamada ise, birliğin Cumhurbaşkanlığı'nda yapılacak açılışa katılacağı ve TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'nun adli yıl açılışına katılıp konuşma yapacağı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bir tercih değil, yeminin üzerimize yüklediği bir görev"

Ankara Barosu'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler de yer aldı:

Avukatların, hakimlerin ve savcıların siyasal iktidara ait modası önceki yüzyılda geçmiş saray çatıları altında adli yılı karşıladığı, alkış tutulduğu mekanca çürütüleceği bir adli yıl açılış töreninde bulunmamayı bir tercih değil, kutsal mesleğimizin ettiğimiz yeminle üzerimize yüklediği bir görev olarak görüyoruz.

Üç baro 68 bin 087 avukatı temsil ediyor

Türkiye Barolar Birliği'nin 31 Aralık 2018'deki duyurusuna göre Türkiye'deki toplam avukat sayısı 116 bin 779.

İstanbul Barosu'na kayıtlı 43 bin 199, Ankara Barosu'na kayıtlı 16 bin 112, İzmir Barosu'na kayıtlı 8 bin 776 avukat var.

Üç büyük ildeki baroların yanı sıra, adli yıl açılışına katılmama kararı alan 38 baroya kayıtlı avukat sayısı ise, 33 bin 400.  

Toplamda 101 bin 486 avukatı temsil eden 41 baro, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki adli yıl açılışına gitmeyecek.

Bir diğer ifadeyle Türkiye'de avukatlık yapanların yüzde yaklaşık 87'sini temsil eden 41 baro, açılışa katılmama kararı aldı. 

3 baro katılacak

Törene katılmayacağını duyuran 41 101 bin 486 avukatı temsil eden 41 baronun yanı sıra, Elazığ, Çorum ve Rize baroları, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki adli yıl açılışına katılacaklarını duyurdu. Üç baro toplamda 877 avukatı temsil ediyor.

TBB: Katılacağız, Feyzioğlu açılış konuşması yapacak

Adli yıl açılış programına katılacağını duyuran Türkiye Barolar Birliği ise şu açıklamayı yaptı:

Yargıtay Başkanlığı'nın Adli Yıl Töreni'ne Türkiye Barolar Birliği Başkanı'nı davet etmesi üzerine konu Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu'nda tüm yönleriyle görüşülmüştür. 
Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu, törene katılım sağlanmasına karar vermiştir. 
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu törene katılacak ve eskiden beri gelen geleneğin devamı olarak Yargıtay Başkanı Sayın İsmail Rüştü Cirit ile birlikte Adli Yıl açış konuşmasını yapacaktır. 
Meslektaşlarımızın ve milletimizin beklentisi sorunlarımızın konuşarak çözülmesidir. Bizim de sorunları konuşarak, iletişim kurarak hep birlikte çözebileceğimize inancımız tamdır.
 

Yargıtay katılımı zorunlu kıldı

Öte yandan Yargıtay Genel Sekreterliği'nin, Yargıtay dairelerine bir yazı göndererek Cumhurbaşkanlığı sarayında yapılacak adli adli yıl açılış törenine her daire ve bölümden tetkik hakimleri, cumhuriyet savcıları ve beş personelin katılımının zorunlu olduğunu belirten bir yazı gönderdiği ortaya çıktı.  

Yazıda törene Yargıtay daire başkan ve üyelerinin katılımının önem arz ettiği de belirtildi. 

Yargıtay Genel Sekreteri Yusuf Ziyaattin Cenik imzasıyla gönderilen 11 Temmuz 2019 tarihli yazıda 2019/202 yılı Adli Yıl Açılış Töreni’nin 2 Eylül 2019 Pazartesi Günü saat 10:00’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Kongre ve Kültür Merkezi salonunda yapılacağı hatırlatılarak şöyle dendi:

Yargıtay daire başkan ve üyelerinin törene katılımı önem arz etmekte olup, tetkik hakimleri ve cumhuriyet savcıları ile her daire-bölüm yazı işleri müdürü ve beraberinde birimi temsil eden 4 personel olmak üzere toplam 5 personelin katılımı zorunludur.
Bu sebeple Cumhurbaşkanlığına bildirilmek üzere, katılımı öngörülen yazı işleri müdürü ve personel isimlerinin 17 Temmuz 2019 tarihine kadar Sosyal İşler Müdürlüğüne bildirilmesi hususunu bilgilerinize arz ederim.
 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU