Eren Erdem için 6 saat arayla önce tahliye sonra yakalama kararı verildi

Kapanan Karşı gazetesine yönelik FETÖ davasında yargılanan eski CHP milletvekili Eren Erdem hakkında tahliye kararına yapılan itiraz üzerine yakalama kararı çıkarıldı

Eski CHP Milletvekili Eren Erdem ile kapatılan Karşı Gazetenin sahibi Turan Ababey'in de aralarında bulunduğu 12 sanığın yargılandığı davada tahliyesine karar verilen sanık Erdem hakkında, savcılığın itirazı üzerine tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinin Erdem hakkında verdiği tahliye kararına itiraz etti. Savcılık, atılı suçların yasada öngörülen ceza miktarı ve kaçma şüphesinin göz önünde bulundurularak, sanık Erdem hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasını talep etti. 
 
İtirazı değerlendiren üst mahkeme İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi, "kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunması, sanığın yurt dışına çıkarken yakalanması göz önüne alınarak tutuklu kaldığı süre ve adli kontrol tedbirlerinin bu aşamada yetersiz kalacağı" gerekçeleriyle itirazın kabulüne oy birliği ile karar verdi.

“Bu bir talimat yargısı”

Eren’in Yakalama kararından 6 saat önce verilen tahliye kararının cezavine bildiriminde geç kalındığı yönünde eleştiriler yapıldı. Eren Erdem’in avukatı Onur Cingil konuyla ilgili Tele1’de açıklama yaptı. 
 

“Bu kadar beklemesi normal değil. Bir oyalama yapıldı. Biz karar verilmeden anladık ki bir itiraz var. Talimat yargısıdır bu”

 


“Hukuka aykırı beklettiler”

Tahliye kararının ardından Silivri yakınlarında Erdem'i karşılamak için hazır bekleyen CHP milletvekilleri de yakalama kararına tepki gösterdi.  CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen  "Bütün sürecin sonunda tahliye kararının çıkmasının ardından Erdem'in derhal tahliye edilmesi gerekiyordu. Fakat bizi burada 5-6 saatten daha uzun süre beklettiler. Eren Erdem'i 5-6 saat hukuka aykırı olarak beklettiler" dedi. 
 


Erdem'in babası Hasan Erdem de bugüne kadar hiçbir yerde beyanda bulunmadığını belirterek, kararı verenlerden korkmadıklarını söyledi.

Davanın süreci

Erdem hakkında, “üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek”, “göreve ilişkin sırrın açıklanması” ve “gizliliğin ihlali” suçlarından 22 yıla kadar hapis istemiyle 11 Mayıs’ta iddianame hazırlanmıştı. İddianameyi 21 Mayıs’ta kabul eden İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, ilk duruşmanın 19 Eylül’de yapılmasına hükmederek, sanık Eren Erdem hakkında yurt dışına çıkış yasağı koymuştu. Erdem, aynı gün Almanya’ya gitmek üzere Atatürk Havalimanı’na gelmiş; ancak hakkındaki yurt dışına çıkış yasağı nedeniyle gidişi engellenmişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sanık olarak yargılanan ve ‘kaçma girişiminde bulunduğu’ iddiasıyla havaalanında engellenen Erden Erdem hakkında, ‘kaçma şüphesi’ nedeniyle 28 Haziran’da yakalama kararı talebinde bulunmuştu.
İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, savcılığın talebini kabul ederek Erdem hakkında yakalama kararı çıkarmış, 29 Haziran’da gözaltına alınan Erdem tutuklanmıştı.

DAHA FAZLA HABER OKU