Barış akademisyeninin yurt dışına çıkış yasağı kaldırıldı

Yasak, ikinci başvuruda kaldırıldı

Fotoğraf: Ankara Üniversitesi

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Barış için Akademisyenler’e yönelik verdiği hak ihlali kararının ardından Prof. Dr. Gülay Toksöz’ün ikinci başvurusunda yurt dışına çıkış yasağı kaldırıldı.

Barış Akademisyenleri’nin ‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı bildirisini imzalayan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi emekli öğretim üyesi Toksöz hakkında önce İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmış ancak bu mahkeme yetkisizlik kararı ile dosyayı akademisyenin ikamet yeri olan Ankara’ya göndermişti. Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, hakkında ‘terör suçundan soruşturma’ olduğu gerekçesiyle Toksöz’ün de aralarında olduğu beş akademisyen hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirmiş ve ardından dosyayı yetkisizlikle tekrar İstanbul’a göndermişti. İki mahkeme arasındaki yetki uyuşmazlığını çözen Yargıtay, davanın İstanbul’da görülmesine karar vermiş, İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi ise yetkisiz bir mahkemenin verdiği yurt dışına çıkış yasağını kaldırmamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diken’in aktardığına göre, AYM’nin kararına rağmen Prof. Toksöz’ün ilk başvurusunda yurt dışı yasağı kaldırılmadı. Ancak karar sonrası yapılan itiraz sonucu mahkeme yasağı kaldırdı.

AYM Genel Kurulu tarafından alınan ve Resmi Gazete’de yayınlanan kararda başvurucuların, ‘terör örgütü propagandası yapma suçundan cezalandırılmaları’ nedeniyle ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar verilmiş, ihlalin ortadan kaldırılması ve yeniden yargılama yapılması için karar örneğinin yerel mahkemelere gönderilmesine, başvuruculara 9 bin lira tazminat ödenmesine hükmedilmişti.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU