Pasifik'te Çin'in önünü kesmek isteyen ABD, Vanuatu'da elçilik açacak

Pekin yönetiminin geçen yıl Solomon Adaları'yla yaptığı anlaşma, Washington'ı harekete geçirmişti

Pasifik Okyanusu'nun güneyindeki Vanuatu, 80 takımadadan oluşuyor (Reuters)

Pasifik'te Çin'e karşı nüfuzunu artırmak isteyen ABD, Vanuatu'da elçilik açılacağını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, elçilik binasının Vanuatu'nun başkenti Port Vila'da açılacağı belirtildi. 

Elçiliğin ne zaman hizmete gireceğine dair bilgi paylaşılmazken, açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

ABD'nin Hint-Pasifik stratejisine uygun olarak, Vanuatu'da daimi bir diplomatik varlık tesis edilmesi, ABD yönetiminin Ni-Vanuatu yetkilileri ve toplumuyla ilişkilerini derinleştirmesine olanak sağlayacaktır.

Yaklaşık 320 bin kişinin yaşadığı ülkenin yerli halkı olan Ni-Vanuatu toplumu, nüfusun yaklaşık yüzde 98'ini oluşturuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington, Avustralya'nın 1750 kilometre doğusunda yer alan Vanuatu'yla diplomatik ilişkilerini Papua Yeni Gine üzerinden gerçekleştiriyordu. 

Pekin yönetiminin Hint-Pasifik'teki hamlelerinin ardından Washington da Solomon Adaları'ndaki elçiliğini 30 yıl aradan sonra şubatta tekrar açmıştı.

ABD'nin kararı, Çin'in Solomon Adaları'yla 20 Nisan'da imzaladığı güvenlik anlaşmasının ardından gelmişti. Söz konusu anlaşmada Çin'in savaş gemilerinin adalardaki limanlara demirlemesi, lojistik ikmali ve geçiş yapabilmesi öngörülüyordu. 

Anlaşmaya ABD'nin yanı sıra Avustralya ve Yeni Zelanda'dan da tepki gelmişti. Batılı müttefikler, Pekin yönetiminin buraya bir askeri deniz üssü inşa etmesinden endişeleniyor.

Geçen ay da Çin devletine bağlı Çin İnşaat Mühendisliği Şirketi adlı bir firma, Solomon Adaları'nın başkenti Honiara'daki uluslararası limanın yenilemesi için açılan ihaleyi kazanmıştı.

ABD yönetiminin, Solomon Adaları ve Vanuatu'dakilere ek olarak Kiribati ve Tonga'da da elçilikler açmayı planladığı bildirildi. 


Independent Türkçe, Guardian, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU