ABD’nin çekilme kararı YPG ile Şam’ı daha fazla yakınlaştırdı

YPG ile Şam ilişkileri tekrar canlandı. YPG komutanlarından Halil, Şam yönetimiyle Fırat’ın doğusundaki tüm bölgeler için anlaşmaya varabileceklerini kaydetti. YPG’nin rejimle birlikte yönettiği Haseke’de yeni silahaltına alma kararları var

ABD Suriye kuzeyinden çekilme planı yaparken, bölgede hakimiyet kuran PYD/YPG’den Suriye rejimiyle yakınlaşma sinyalleri devam ediyor. 

YPG’nin üst düzey iki ismi, Redur Halil ve Cihan Ahmed, Esad rejimiyle yakınlaşma hazırlıklarında olduğunu belirtti.

YPG komutanlarından Redur Halil, ülkenin kuzey bölgelerinin “Suriye’nin ayrılmaz bir parçası” olduğunu savunarak, Şam’la anlaşmaya varılarak mevcut sorunlara çözüm bulunabileceğini söyledi.


YPG komutanı Halil, Menbiç meselesiyle ilgili Suriye yönetimiyle görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Halil’e göre iki tarafın Menbiç konusunda varacağı anlaşma, Fırat’ın doğusunun tamamını kapsayabilir.

Suriye ordusunun 28 Aralık’ta “Menbiç’te tam kontrolün sağlandığını” açıklamasına rağmen kentteki hakimiyet hala YPG’de. Yerel kaynakların verdiği bilgiye göre, Suriye ordusunun sadece küçük bir askeri birliği Menbiç’te konuşlandı. 

“Rejimle baba ve evlatları gibiyiz”

YPG sözcüsü Cihan Şeyh Ahmed ise 2018’in son günlerinde dikkat çekici bir açıklama yaparak “rejimle bir ailedeki baba ve evlatlar” gibi olduklarını ve “iç sorunları başkalarının müdahalesi olmadan çözeceklerini” söylemişti. 

Haseke’de yeni askerler aranıyor

Bu açıklamarın hemen ardından, Suriye’nin kuzeydoğusunda yaklaşık beş yıldır Esad rejimi ve PYD tarafından ortaklaşa yönetilen Haseke kentinde 2000 ve 2001 doğumlu Suriyeliler silahaltına çağrıldı. 

Independent Türkçe'nin ulaştığı bilgilere göre, PYD kontrolündeki Cizire Kantonu Yerel Meclisi kararıyla 2000 ve 2001 doğumlular üç ayrı celple askere alınacak. İlk celp 15 Ocak son celp ise 15 Eylül 2019’da sona eriyor.

Haseke ve Kamışlı’da Esad rejiminin hala askeri üsleri faaliyet gösteriyor. 

PKK lideri Abdullah Öcalan, Suriye’de savaşın ilk başladığı dönemde bir açıklama yaparak şu ifadeleri kullanmıştı:

“Esad Kürtlerle görüşmeli. Orada PYD var ve eğer Suriy demokratik reformları hayata geçirirse onu destekleriz. Kürtlere kendi kendilerini idare etme hakkı verilmeli ve kimlikleri tanınmalı. Eğer rejim bunları yaparsa onu destekleriz... Zaten Esad ailesi olaya yaklaşımımı biliyor.”

Öcalan örgütünü uzun yıllar Suriye’nin başkenti Şam’dan yönetmişti.
 

DAHA FAZLA HABER OKU