Serinin ilk filminden bile daha iyi 20 devam filmi

Tüm devam filmleri gereksiz yere harcanmış zaman demek değil

(IMDb)

Devam filmini doğru çekmek epey zor bir iş.

Öncelikle gerekli olmaları bir şart. Bugünlerde pek çok film, yeterince para kazanmak ve devam filmi çekebilmeye uygun ortam sağlamak için etkili sonlar yerine geleceğe açık kapı bırakmayı tercih ediyor.

Bu nedenle, devam filmleri sinemanın boks torbası olma tehlikesiyle karşı karşıya. Daha da kötüsüyse kendilerinden önce gelmiş filmlerin de keyfini kaçırma olasılığı. Ama tüm devam filmleri böyle nahoş deneyimler sunmak zorunda değil.

İyi ihtimallerde ilkini takip eden filmler hikayenin organik devamı olur: izlenmesi durumunda ilk filmi geliştirmekle kalmayıp öyle zengin katmanlar ekler ki başka bir film çıkması yönündeki isteklerle baş başa bırakabilir.

Böyle filmler bulmak mümkün ve biz de sizin için 20 en iyi örneği derledik. Bu listedeki devam filmleri ya ilk film kadar iyi ya da onu bile gölgede bırakıyor.

1/20 Yaratığın Dönüşü (Aliens -1986)

yaratik.jpeg
(20th Century Fox)

 

Ridley Scott'ın Yaratık'ı çok alkışlanan ünlü bir korku filmi olabilir ama James Cameron'ın yönettiği devam filmi Yaratığın Dönüşü soğukkanlı bir aksiyon klasiği. Orijinal filmdeki cahil Ripley (Sigourney Weaver) gidiyor ve yerine uzaylı kraliçeyle boy ölçüşmek için bir grup askerle beraber Ay'a dönen daha sert ve belalı hali geliyor.

İlk film ve devam filmi arasındaki süre: 7 Yıl

2/20 Avanak Ajan: Cazibesi Yeter (The Spy Who Shagged Me - 1999)

spy.jpeg
(New Line Cinema)

 

Mike Myers'ın komedi serisi Avanak Ajan, Cazibesi Yeter çıkana kadar filmseverlerin sevgisini tam anlamıyla kazanamamıştı. İlk Avanak Ajan filmi serinin ilgi çekici dünyasına mükemmel bir girişti. Devam filmiyse tamamen daha eğlenceli, daha büyük ve daha aktarılabilir.

İlk film ve devam filmi arasındaki süre: İki Yıl

3/20 Avengers: Endgame (2019)

avengers.jpg
(Walt Disney Studios Motion Pictures)

 

Sadece kendi imtiyazınızı değil, aynı zamanda 22 filmden oluşan on yıl süren bir seriyi bitirmek hiç de kolay iş değil, ancak Avengers: Endgame gösterilmiş tüm filmleri dengeliyor ve devasa bir başarıya ulaşıyor.

İlk film ve devam filmi arasındaki süre: 7 Yıl

4/20 Geleceğe Dönüş II (Back To The Future ll - 1989)

universal.jpeg
(Universal Pictures)

 

Yönetmen Robert Zemeckis'in Geleceğe Dönüş serisinin ilk filmi, Marty McFly'ın (Michael J Fox) oğlunun aile mirasını sabote etmesini önlemek için geleceğe döndüğü eğlenceli macerayı konu alıyor.

İlk film ve devam filmi arasındaki süre: 4 Yıl

5/20 Batman Dönüyor (Batman Returns - 1992)

batman.jpeg
(Warner Bros)

 

Tim Burton’ın devam filmi Batman Dönüyor’u orijinal versiyondan daha unutulmaz bir seyir haline getiren Catwoman'ı canlandıran Michelle Pfeiffer ve Penguin'i canlandıran Danny DeVito’nun eklenmesiydi.

İlk film ve devam filmi arasındaki süre: Üç Yıl

6/20 Gün Batmadan (Before Sunset - 2004)

gun batmadan.jpeg
(Warner Independent Pictures)

 

Richard Linklater'ın Before üçlemesinde yer alan her yapım bu sonuncu film kadar iyi. Ama serinin doruğa ulaştığı tek bir filmden bahsetmek gerekirse bu kesinlikle sonraki film Gün Doğmadan'da (Before Sunrise - 1995) sevgili olacak Jesse (Ethan Hawke) ve Celine'i (Julie Delpy) bir araya geldiği Gün Batmadan olurdu.

İlk film ve devam filmi arasındaki süre: 9 Yıl

7/20 Son Ultimatom (Bourne Ultimatum - 2007)

ultimatom.jpeg
(Universal Pictures)

 

Son Ultimatom'un ortasında Matt Damon'un oynadığı hafızasını yitirmiş casus ve gazeteci Simon Ross'un (Paddy Considine) yer aldığı aşırı hararetli bir kovalama sahnesi var. Paul Greengrass türünün en iyi filmini ustaca yönetiyor ve her yeni yapımla serinin daha da geliştiğini bilmek için ihtiyacınız olan tek kanıt bu.

İlk film ve devam filmi arasındaki süre: 5 Yıl

8/20 Frankenstein'ın Gelini (Bride of Frankenstein - 1935)

frankenstein.jpg
(Universal Pictures)

 

Mary Shelley'nin klasik yaratığını sadece arkadaş arayan, hoş bir adam olarak betimleyen Frankenstein'ın Gelini sinema tarihinin hem en iyi serilerden hem de en iyi canavar filmlerinden biri.

İlk film ve devam filmi arasındaki süre: 4 Yıl

9/20 Kara Şövalye (The Dark Knight - 2008)

bat.jpg
(Warner Bros)

 

Batman Başlıyor pelerinli kahramanın ortaya çıkışını anlatmak için mükemmel öyküyü oluşturmuştu, ancak hiçbir şey serinin devamında dönüşeceği şey için hayranları hazırlayamazdı.
 Christopher Nolan, öne çıkan aksiyon sahneleriyle ve Heath Ledger'in eşsiz Joker performansıyla Kara Şövalye'yi şimdiye kadar yapılmış en iyi devam filmlerinden biri haline getirdi. Uzun yıllar kalıcılığını sürdürecek bir yapıt.

İlk film ve devam filmi arasındaki süre: Üç Yıl

10/20 Zombi (Dawn of the Dead - 1978)

zombi.jpg
(United Film Distribution Company)

 

George A Romero, serinin bir sonraki filmi Zombi için Yaşayan Ölülerin Gecesi'ndeki oyuncu kadrosunun tamamından kurtuldu. Bu film zombi kıyametini siyah beyaz orijinalindeki halinden çok daha iyi bir şekilde tasvir etti. Şimdiye kadar yapılmış en eğlenceli korku filmlerinden biri.

İlk film ve devam filmi arasındaki süre: 10 Yıl

11/20 Hellboy II: Altın Ordu (Hellboy II: The Golden Army - 2008)

hallboy.jpeg
(Universal Pictures)

 

Hellboy II: Altın Ordu'yu izlerken hissettiğiniz zafer duygusu bir stüdyonun Guillermo del Toro'ya istediği her şeyi yapma hakkı verdiğini bilmenizden geliyor. Harika ve tuhaf 2004 orjinalini birkaç dakika içinde aşan bir devam filmi.

İlk film ve devam filmi arasındaki süre: 4 Yıl

12/20 Vahşet (Evil Dead ll - 1987)

evil dead.jpeg
(De Laurentiis Entertainment Group)

 

Kural kitabını tamamen parçalayan ilk film üstüne çok da bir şey eklemeye gerek yok: Sam Raimi bu devam filminde Ash karakterini (Bruce Campbell) alıyor ve onu abartılı hareketlerle oynanan komedinin kalbine yerleştiriyor.

İlk film ve devam filmi arasındaki süre: 6 Yıl

13/20 Hızlı ve Öfkeli 5 (Fast & Furious 5 - 2011)

hizli.jpeg
(Universal Pictures)

 

Donuk 4. filmden sonra Hızlı ve Öfkeli 5 serinin tam da ihtiyaç duyduğu yeniden yapım oldu. Dwayne Johnson'ı kötü adam olarak dahil etmek dahiyane bir hamleydi ve Rio sokaklarında banka kasası sürükleyen bir arabayı izlediğimiz son sahne hala uzun süredir devam eden serinin çektiği en eğlenceli an.

İlk film ve devam filmi arasındaki süre: 10 Yıl

14/20 Baba ll (Godfather Part ll - 1974)

baba.jpeg
(Paramount Pictures)

 

Baba II, devam filminin nasıl çekilmesi gerektiğine dair bir kıstas haline geldi ama çok nadiren kalitesi yakalanabilir. Baba serisi için çok önemli bir film. Film Robert De Niro'ya rolündeki başarısıyla Oscar kazandırdı, aynı Marlon Brando'ya iki yıl önce kazandırdığı gibi. Bu, listede en iyi film Oscar'ını kazanan tek film.

İlk film ve devam filmi arasındaki süre: İki Yıl

15/20 İyi, Kötü ve Çirkin (The Good, the Bad and the Ugly - 1966)

good.jpeg
(Produzioni Europee Associate)

 

Yönetmen Sergio Leone "Adı Olmayan Adam" üçlemesinin son filmi İyi, Kötü ve Çirkin'i çekmek için hiç parası yoktu. Tesadüf eseri o zamanlar adı çok bilinmeyen Clint Eastwood'u oyuncu kadrosuna dahil etti. Müziğini Ennio Morricone'nin yaptığı Leone'nin filmi, azın çok olduğunu kanıtlayacak nitelikte bir başyapıt. Diyalog olmayan klasik sahneleri, aslında Leone'nin konuşma içeren sahne çekmek için vakti olmamasından kaynaklanıyor.

İlk film ve devam filmi arasındaki süre: İki Yıl

16/20 Harry Potter ve Azkaban Tutsağı (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban - 2004)

harry.jpeg
(Warner Bros)

 

Harry Potter ve Azkaban Tutsağı'nda Hogwarts'ın sıcak ışıltısı gitmişti. Alfonso Cuarón'un JK Rowling romanından uyarladığı filmler, bir seri ilginç yönetmenlerin eline geçerse bilet satışının yanı sıra geniş beğeni toplayabileceğini de kanıtladı.

İlk film ve devam filmi arasındaki süre: Üç Yıl

17/20 Ejderhanı Nasıl Eğitirsin 2 (How to Train Your Dragon 2 - 2014)

ejderha.jpeg
(Universal Pictures)

 

Ejderhanı Nasıl Eğitirsin tüm zamanların en sevilen ama en az saygı görmüş film serilerinden biri olabilir mi? Gayet muhtemel. Nefes kesen uçuş sahneleri ve hayranlık uyandıran animasyonlarıyla serinin ilk filmi, bunun sağlam bir kanıtı.

İlk film ve devam filmi arasındaki süre: 4 Yıl

18/20 Açlık Oyunları: Ateşi Yakalamak (The Hunger Games: Catching Fire - 2013)

hunger games.jpeg
(Lionsgate)

 

Özünde ilk filmin olay örgüsünü tekrar ele almasına rağmen Açlık Oyunları: Ateşi Yakalamak daha cesur, daha heyecan verici ve evet, Jennifer Lawrence'ın kahramanı Katniss Everdeen için daha ölümcül bir yarış.

İlk film ve devam filmi arasındaki süre: 1 Yıl

19/20 Indiana Jones ve Son Macera (Indiana Jones and the Last Crusade - 1989)

indiana.jpeg
(Paramount Pictures)

 

Indiana Jones ve Son Macera serinin açılış filmi Kutsal Hazine Avcıları'ndan belki daha iyi değil ama onun kadar başarılı. Bu Harrison Ford'un canlandırdığı kamçı şaklatan arkeologun babası Henry Jones Sr'ı oynayan Sean Connery'nin kadroya eklenmesi sayesinde.

İlk film ve devam filmi arasındaki süre: 8 Yıl

20/20 Iron Man 3 (2013)

iron man.jpeg
(Walt Disney Studios Motion Pictures)

 

Belki de Iron Man 3'ün eleştirmenler tarafından bu kadar saygıyla karşılanması bir rahatlama oldu (çünkü Iron Man 2, Marvel'in en büyük fiyaskolarından biriydi). Ancak Robert Downey Jr'ın üçüncüye Tony Stark'ı canlandırması yeterince kahkaha ve heyecan yaratıyor. Bu listede yerini almasını sağlayan olağanüstü şaşırtmaca da cabası.

İlk film ve devam filmi arasındaki süre: 5 Yıl

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU