Sudan eski İstihbarat Başkanı’nın ABD'ye girişi yasaklandı

Washington yönetimi, eski Sudan Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı Başkanı Salah Kuş’u işkence yapmakla suçlarken, Kuş’un ABD’ye girişini yasakladı

Sudan Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı Başkanı Salah Kuş / Fotoğraf: AFP

AFP’de yer alan habere göre, Sudan’da Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in görevinden azledilmesi ve Askeri Geçiş Konseyi’nin (AGK) iktidarı ele almasının ardından Sudan Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı (NISS) Başkanı Salah Kuş, geçtiğimiz nisan ayından İstihbarat Başkanlığı’ndan istifa etti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Salah Kuş’un İstihbarat Başkanlığı sırasında işkenceye izin verdiğine dair bakanlığın bilgi sahibi olduğunu duyurdu.

Pompeo konuya ilişkin açıklamasında, Sudan’ın eski NISS Başkanı, eşi ve kızının ABD’ye girmesinin uygun olmadığını söyledi.

Mike Pompeo açıklamasında, Hartum'a, Sudan'ı siyasetçilerin yöneteceği ve özellikle insan hakları konusunda Beşir rejiminden farklı bir geçiş hükümeti için çağrıda bulundu.

Sudan basının yer alan haberlere göre, mühendislik eğitimi alan Kuş, Beşir’i iktidara getiren 1989 darbesinden bu yana İstihbarat Servisi’nde görev yaptı.

İstihbarat Başkanlığı görevinin ilk dönemi 2009 yılına kadar sürdü. Bu dönemde NISS, hükümet ve medya muhaliflerini hedef alan bir birim haline geldi.

Salah Kuş, Beşir’e karşı darbe planı yapmakla suçlanıp hapse gönderilirken, ancak onu suçlu gösterecek net bir kanıt bulunamadı. Ömer el-Beşir o dönem Kuş'u affederek tekrar NISS’ın başına getirdi.

Uluslararası Af Örgütü, Askeri Geçiş Konseyi’ne, Beşir rejiminin son haftalarında göstericilere düzenlenen kanlı saldırılardan ötürü Kuş ve ekibine soruşturma açılması çağrısında bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Tuğba Alnıaçık

DAHA FAZLA HABER OKU