ABD, BM'den Lübnan'daki çalışanların sayısını düşürmesini istedi

Avrupalı diplomatlar, ABD’nin Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Gücü'ne desteğini azaltmak için birçok yönden baskı yapmasına şaşırmış durumda

BM'nin Lübnan Görev Gücü UNFIL askerleri / Fotoğraf: AFP

Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile ABD'li yetkililer arasında yakında gerçekleşecek olan görüşme öncesinde ABD, BM’den Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Gücü UNIFIL’de çalışanlarının sayısını düşürmesini istedi. Bu öneri birçok devlet tarafından çekinceyle karşılandı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre öneri, ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Yardımcısı Jonathan Cohen tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kapalı bir toplantısında, Lübnan’da konuşlandırılan uluslararası gücün görev süresinin uzatılması beklentisi göz önünde bulundurularak yapıldı.

Washington, Donald Trump’ın başkanlık koltuğuna oturmasından bu yana uluslararası kuruluşlara yönelik mali desteğini azaltmaya çalışıyor. Bunlardan biri de BM’ye, özellikle de barış gücüne katkısına yönelik bir azaltma olarak görülüyor.

Avrupalı diplomatlar, ABD’nin UNIFIL’e desteğini azaltmak için birçok yönden baskı yapmasına şaşırmış durumda.

ABD yönetimi daha önce UNIFIL deniz misyonunun Lübnan Silahlı Kuvvetleri'ne devredilmesi için baskı yapmıştı.

ABD,1978'den bu yana Lübnan'da konuşlandırılan misyonda görev yapan asker ve personel sayısının azaltılmasını isterken aynı zamanda UNIFIL’in etkinliğinin de artırması talep ediliyor.

UNIFIL birliklerinin personel sayısı şu anda 10 binden fazla. Bu sayı 15 bine kadar yükselebilir. ABD, UNIFIL’in etki alanındaki Hizbullah’a karşı daha aktif olmasını istiyor. Fransa’nın bu ay içinde uluslararası gücün görev süresini uzatmak için ilgili taslak kararı sunması bekleniyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bu ayki Güvenlik Konseyi Başkanı Polonya Daimi Temsilcisi Joanna Fronica'ya Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil’in BMGK’nın görev süresini ve çalışma kurallarını değiştirmeden bir yıl daha görev süresinin uzatılmasını istediğini belirtti ve ekledi:

Güney Lübnan ve Mavi Hat boyunca ve ayrıca Kuzey İsrail'de göreceli sakinlik ve istikrar sağlanması için BMGK’dan onay alınması gerekiyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Hülya Şekerci

DAHA FAZLA HABER OKU