Esad'ın kuzeni dedesinin kimliğini paylaştı: Soyadımız "Esad" değil "canavardı"

Rejim muhalifi olarak bilinen Firas Esad, soyadlarının büyük dedesi tarafından değiştirildiğini söyledi

Esad'ın dedesi Ali Süleyman Esad'ın eski kimliğinin isim kısmında Ali el-Vahş yazıldığı görülüyor / Fotoğraf: facebook/firas.alassad.9

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın amcasının oğlu, dedesi Hafız Esad’a ait paylaştığı eski bir kimlikte, eski soyadlarının Esad değil el-Vahş olduğunu öne sürdü.

Arapçada el-Vahş, “vahşi, canavar” anlamlarına gelirken, el-Esad “aslan” anlamına geliyor.

Dedeleri Ali Esad’ın kimlik fotoğrafını kişisel Facebook hesabından paylaşan Firas Esad, uzun süredir Suriye hükümetine muhalif bir tavır sergilemesiyle biliniyor.

Kuzen Esad söz konusu fotoğrafı “Belgeyi hızlıca paylaşmanızı ve kaydetmenizi istiyorum. Çünkü şikayet ederlerse belge silinebilir” notuyla paylaştı.

Bu mesajı yayınlamasından bir süre sonra iletinin silindiği iddia edildi.

esad kimlik.jpg
Firas Esad tarafından paylaşılan kimlikte isim kısmında Arapça Ali el-Vahş yazdığı görülüyor / Fotoğraf: facebook/firas.alassad.9

 

Firas Esad, daha önceki açıklamalarında, kuzeni Beşar Esad’ı hedef alarak, "Suriye halkının san akarşı ayaklanması benim suçum değil. Sen onları çıldırttın ve umutsuzluğa sürükledin. Masum insanları öldürmen, işkence etmen, hapishanede kadınlara tecavüz edilmesi benim suçum değil.” İfadelerini kullanmıştı.

Kuzen Esad, dedesinin soyadını değiştirmesini “sosyal statüye ayak uydurmaya çalışması” olarak yorumladı.

Ali Süleyman Esad kimdir?

1875’de Lazkiye’de dünyaya gelen Beşar Esad’ın dedesi Ali Süleyman Esad, Lazkiye’deki Nusayrilerin lideri olarak biliniyordu.

İki kez evlenen dede Esad’ın birinci eşinden 5, ikinci eşinden 6 çocuğu vardı. İkinci eşinden olan dördüncü çocuk Hafız Esad 1930’da doğdu.

University of California Press’in Esad ailesine yönelik 1990 tarihli raporunda, Ali Süleyman Esad’ın Fransa Başbakanı Leon Blum’a hitaben gönderdiği mektupta, Nusayrilerin Suriye’ye olan bağlılıklarını reddettiğini ve Fransız koruması altına girmek istediğini söylüyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU