Rusya: Suriye’de yapılacak askeri harekat için Şam’dan onay alınmalı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: Bu Türkiye tarafından düzenlenen harekatlar için de geçerlidir

Fotoğraf: Reuters

ABD ile Türkiye arasında Suriye'nin kuzeyinde koordineli bir şekilde oluşturulması kararlaştırılan güvenli bölge konusunda temaslar hızlanırken Rusya’dan bir uyarı geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Suriye topraklarını kapsayan bir bölgede düzenlenecek olası askeri harekatlar için Şam yönetiminin onayının alınması gerektiğini söyledi.

Haftalık basın toplantısında konuşan Zaharova, askeri bir operasyon düzenleneceği zaman egemen ülkeden onay alınmasının Rusya için ilkesel bir duruş olduğunu öne sürerken “Bu Türkiye tarafından düzenlenen harekatlar için de geçerlidir” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Çözüm bulunmayan sorunlar var”

Türkiye ile iletişim halinde olduklarını belirten Zaharova, "Halihazırda çözülen ve henüz çözüm bulunmayan sorular var ancak bu, egemen bir ülke olarak Suriye'nin topraklarını kontrol etmesi gerektiği ve topraklarında yaşananlara ilişkin kararlar alma hakkına sahip olduğu gerçeğini ortadan kaldırmaz" diye konuştu.

“Moskova’nın Suriye'yi parçalamayı öngören her türlü girişime karşı olduğunu” söyleyen sözcü, "Suriye'nin bölgelerinin hiçbir gerekçeyle koparılamayacağını ve bunun kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Suriye de “reddediyoruz” demişti

Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynak, Türkiye ile ABD'nin vardığı "güvenli bölge" anlaşmasını reddettiklerini söylemişti.

Adı açıklanmayan kaynak, "Suriye Arap Cumhuriyeti, Türkiye ile ABD'nin egemenlik ve toprak bütünlüğüne açık bir saldırı niteliği taşıyan 'güvenli bölge' kurma adı altında işgal etmeye dönük anlaşmasını kategorik ve net bir şekilde reddetmektedir" dedi.

 

Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU