Sudan'da krizin sonu: Askeri Geçiş Konseyi feshediliyor

Birçok uluslararası temsilcinin katılacağı 18 Ağustos tarihli toplantıda, askeri konsey feshedilerek egemenlik konseyi göreve getirilecek

Başkent Hartum'da Sudan ayaklanmasını simgeleyen duvar çiziminin önünden geçen bir Sudanlı / Fotoğraf: AFP

Sudan'da Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) ile Askeri Geçiş Konseyi (AGK) arasında, geçiş dönemini başlatacak ve geçici hükümetin kurulmasının önünü açacak bir anayasa bildirisi ve siyasi sözleşme imzalanacak.

Anlaşmanın cumartesi günü en az 8 devlet başkanı, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı’nın yanı sıra Arap ve Batılı liderlerin katılacağı resmi törenle imzalanması bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Törene katılacak olan devlet başkanları

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre imza törene katılacak olan devlet başkanları arasında, Afrika Birliği (AfB) Başkanı sıfatıyla Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni, Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi ve Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı Musa Faki bulunuyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir temsilci ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) devletlerinin dışişleri bakanlarının da törene katılması bekleniyor.

Askeri konsey feshediliyor

AGK Sözcüsü Şemseddin el-Kebaşi, daha önce yaptığı açıklamada imza töreninin devrimin işaretlerini taşıyan meydanlara ve mahallelere intikal ettirileceğini söylemişti

ÖDBG ise ise ülke genelinde kutlamalar tertip edecek.

Nihai imzaların atılmasının ardından, geçici hükümetin kurulmasına ilişkin zaman çizelgesine göre, 18 Ağustos Pazar günü AGK feshedilecek ve egemenlik konseyi göreve gelecek.

Sonrasında konsey, yargıtay başkanının önünde yemin edecek. Bunu takiben pazartesi günü egemenlik konseyinin ilk toplantısı yapılacak.

19 Ağustos’ta ise egemenlik konseyi tarafından başbakanın ataması gerçekleşecek. Bakanlar kurulu ile egemenlik konseyi arasındaki ilk ortak toplantının eylül ayının başlarında yapılması bekleniyor.

Anayasal bildirgeye ve siyasi anlaşmaya göre böylece Sudan'da kapsamlı barış sürecinin başlatıldığı, ülkede yeni bir dönemin başladığı ve partici bir devletin yerine bir ulus devletinin kuruluşu ilan edilmiş olacak.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU