IŞİD liderinin kamera karşısında bağlılık yemini etmesine kuş izin vermedi

Bu görüntüleri, rakip terör örgütünün kampını ele geçiren El Kaide yayımladı

Bir IŞİD liderinin terör örgütüne bağlılığını yinelemek için kameraların karşısına geçtiğinde yaptığı denemeler kuş cıyaklamaları nedeniyle defalarca kesildi.

IŞİD’in Yemen kolu tarafından çekilen görüntüler, dizlerinin üzerinde oturan bir kişinin yemin etmeden önce notlarını kontrol ettiğini ancak sözlerine başlar başlamaz konuşmasının kuşun çıkardığı sesler tarafından bastırıldığını gösteriyor.

Sinirlerini zapt etmeye çalıştığı görülen Ebu Muhammed Adeni adlı cihatçı söyleyeceği satırları durmadan unutuyor ve bir noktaya gelindiğinde başka bir militan “sakin ol, sükunetini koru” diyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Videoyu paylaşan Oxford Üniversitesi’nden Ortadoğu uzmanı Dr. Elisabeth Kendall, kaydın Eylül 2017’de yapıldığını ve El Kaide’nin görüntüyü bölgesel rakibiyle dalga geçmek için birkaç gün önce yayımladığını söyledi.

Bu çekim hatalarının, IŞİD’in Yemen’de dayanak noktasını kaybettiği bir vilayette yer alan bir kampın El Kaide militanları tarafından ele geçirilmesinden sonra keşfedildiği tahmin ediliyor.

Dr. Kendall, IŞİD’in Yemen koluna gönderme yapan tweet’inde şu ifadeleri kullandı:

Cesur kuş durmak bilmeden Yemen IŞİD’inin halifeliğe bağlılığını tazeleme çabasını bastırıyor (…) Liderin zayıf hafızası da sıkıntıyı artırıyor... Beceriksiz ‘çekimler’ bu merasimle ilgili resmi videoda yer almamıştı, temmuz sonunda yayımlandı.

Dr. Kendall daha sonra The Independent’a yaptığı açıklamadaysa, “Burada benim ilginç bulduğum hususlardan biri, El Kaide’nin yerel düzeyde ve epey zekice mizah ve alaya başvurarak bizden daha iyi karşı anlatı yapmasıdır” dedi.

Utanç verici çekim hataları, Suriye ve Irak halifeliğinin bu yıl mart ayında çöküşünden bu yana imkan ve kabiliyetlerini adım adım toparlayan IŞİD’in yeniden güç kazanmasının konuşulduğu bir sırada ortaya çıktı.

ABD yönetiminin bir raporuna göre, aradan geçen zamanda IŞİD, Suriye’de “yeniden canlanma hücreleri” kurdu ve suikastlar, intihar saldırıları, kaçırma olayları ve mahsullerin kundaklanması gibi eylemler gerçekleştirdi.

 


ABD Savunma Bakanlığı başmüfettişliğinin değerlendirmesinde, Başkan Donald Trump’ın Amerikan birliklerini Suriye’den çekme kararının terör örgütünün canlanmasında kısmen sorumlu olduğu belirtildi. Raporda ayrıca bu kararın “Suriyeli ortak güçlerin IŞİD’in yeniden ortaya çıkışına cevap vermesi için daha fazla eğitim ve donanıma ihtiyaç duyduğu bir sırada bu birliklere sağlanan desteği azalttığı” kaydedildi.  

Bu değerlendirmeler Trump’ın IŞİD’in yenildiğine dair birçok kez gündeme getirdiği iddialarla doğrudan ters düşüyor ve Başkan’ın stratejisinin aslında örgütün eski haline dönmesine fırsat tanıyabileceğini işaret ediyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU