Çin ordusu sınırda... Hong Kong’da müdahale endişesi yaşanıyor

Hong Kong'da suçluların Çin'e iadesini öngören yasa tasarısına karşı 2.5 ay önce başlayan protesto gösterileri sürerken Çin’den gerilimi artıracak bir hamle geldi. Hong Kong sınırına 7 km uzaklıktaki Çin askerleri AFP tarafından görüntülendi

Fotoğraf: AA

Çin'e bağlandığı 1997'den bu yana en büyük krizini yaşayan Hong Kong’da gerilim tırmanıyor. Suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısını protesto eden grupların gösterileri sürerken, Fransız haber ajansı AFP Hong Kong sınırına 7 kilometre uzaklıktaki bir stadyumda toplanan askerlerin görüntülerini servis etti. Daha önce de Çin resmi kanallarından, bölgeye sevk edilen Çin zırhlılarının görüntüleri yayınlanmıştı.  

Çin hükümeti askerlerle ilgili bir açıklama yapmazken, Hong Kong’da askeri müdahale endişesi yaşanıyor.

Anlaşma gereğince Hong Kong’a girme hakkı bulunmayan Çin ordusunun sadece yerel yetkililerin isteği üzerine müdahale etme hakkı bulunuyor.

a97eaf7cc70d7053330cf6cbfabea682d976e4a4.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Gösteriler tasarı iptal edilene kadar sürecek

Haziran ayında Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde, zanlıların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasal düzenlemenin meclise gelmesi büyük tepkiye neden oldu.

Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam’ın yasa teklifini geri çektiklerini ve bu yasama döneminde bir daha gündeme getirmeyeceklerini açıklamasına rağmen, keyfi gözaltılara, adil olmayan yargı süreçlerine ve hatta işkenceye maruz kalacağı kaygısını taşıyan Hong Konglular gösterilerine devam ediyor.

Göstericiler yasa tasarısının resmi olarak iptal edilmesine kadar durmaya niyetli değil. Eylemcilerin bir talebi de polisin göstericilere yönelik tutumuyla ilgili olarak bağımsız bir soruşturma açılması ve gözaltına alınan göstericilerin serbest bırakılması.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU